Pasulj Azuki

Pasulj Azuki

Pasulj Azuki /Azuki bean/, poznat još i kao crveni azijski pasulj, je neverovano ukusan predstavnik je porodice mahunarki. U Japanu ga nazivaju i kraljem mahunarki. Azuki je osnovna kultura u Kini i Japanu, koja se bere tokom novembra i decembra.

U Japanu je ovaj sitan crveni pasulj veoma popularan i nalazi se na drugom mestu među namirinicama koje se najviše konzumiraju, nakon soje, naravno. Azuki je pasulj koji ima jak i sladak ukus, a takođe je i veoma koristan.

Sastav azuki pasulja

Pasulj azuki je veoma dobar izvor magnezijuma, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, mangana i vitamina poput niacina, tiamina i riboflavina. Ovaj crveni pasulj ima visok sadržaj kalijuma, a nizak sadržaj natrijuma. U odnosu na druge vrste pasulja, azuki je veoma bogat proteinima i ima veoma nizak procenat masti.

Oko 200 g azukija ima 294 kalorije, 57 g ugljenih hidrata, 17 g vlakana, 4.6 mg gvožđa, 4 mg cinka, 119 mg magnezijuma, 1. 2 g kalijuma.

Odabir i čuvanje azuki pasulja

Kod nas se azuki pasulj može kupiti u specijalizovanim radnjama i bioprodavnicama. Njegova cena se kreće oko 300 dinara za 500 g. Na većini azijskih pijaca se ovaj pasulj može kupiti i u vidu praha. Azuki pasulj se može čuvati od 6 do 12 meseci na suvom i hladnom mestu.

Crven azijski pasulj

Azuki pasulj u kulinarstvu

Azuki je odličan za salate i jela sa pirinčem. Japanci ga koriste za pravljenje crvene testenine od pasulja. Pre termičke obrade, azuki pasulj treba da se potopi u vodu na 12 sati.

Zatim se voda promeni, pa se pasulj kuva oko 30-40 minuta i na kraju se dodaje so. Jedna od najvećih prednosti azukija jeste ta što se on brzo kuva.

Azuki pasulj se koristi za pravljenje neverovatnih ćufti, a u Japanu je veoma popularan dodatak slatkišima. Azuki ima jak i specifičan ukus, što ga čini odgovarajućim za kolače.

Predlažemo vam jedan neverovatan recept za ćufte sa azuki pasuljem:

Potrebni sastojci: 1 jaje, 200 g azuki pasulja /prethodno skuvan/, 1 glavica luka, so, kumin, peršun, prezle, biber.

Ispasirajte luk, pasulj i jaje. Začinite ih začinima po želji i ako je potrebno, dodajte prezle da se ćufte bolje spoje. Napravite ćufte, poređajte ih u tepsiju sa papirom za pečenje i stavite ih da se peku u umereno zagrejanu rernu oko 20 minuta.

Azuki pasulj

Sledeći recept, koji vam predlažemo, jeste za poznatu testeninu od crvenog pasulja.

Za nju je potrebno 300 g azuki pasulja, 300 g šećera i 1/2 kašičice soli.

Operite pasulj i stavite ga u veliku činiju sa vodom, tako da pasulj bude u potpunosti potopljen. Tako treba da odstoji od 3 do 8 sati. Nakon toga tu vodu isipajte, pa pasulj stavite u šerpu sa dovoljno vode.

Ostavite da proključa. Kada proključa, dobro isperite pod tekućom vodom, a vodu u šerpi zamenite drugom. Pasulj treba još jednom da proključa. Isti postupak ponovite još jednom. Ovaj put sipajte nešto više od 5 šolja vode i ostavite ga da provri. Smanjite vatru i poklopite šerpu. Neka se pasulj kuva oko 2 sata, dok dobro ne omekša. Na kraju ga mešajte malo češće.

Kada zrna budu u potpunosti meka, dodajte šećer i so. Ostavite da se krčka, mešajući ga često, dok smesa ne postane gušća. Testeninu ostavite u frižider i neka tu prenoći.

Koristi od azuki pasulja

Konzumacija mahunarki i namirnica od mahunarki smanjuje nivo lošeg holesterola. Azuki pasulj je niskokaloričan i pomaže u eliminaciji suvišnih kilograma. On je poznat po svojim lekovitim svojstvima što se tiče bubrega, bešike i reproduktivnih organa. Ima diuretsko dejstvo, jača bubrege, a odatle sprečava i disfunckije u uriniranju, a takođe sprečava i nastanak infekcija bešike.

Visok sadržaj vlakana, nizak sadržaj masti i prisustvo fitoestrogena je odlična prevencija kada je u pitanju rak dojke, jer smanjuje nivo estrogena u organizmu.

Fitoestrogeni u azijskom crvenom pasulju deluju i kao slabi estrogeni, koji mogu blokirati receptore, koji inače mogu biti pod uticajem jačih estrogena. Kao što je već poznato, estrogen ima važnu ulogu u razvoju raka dojke, zbog njegove sposobnosti da stvara tumore koji proizvode estrogen.

Kako bi se imala maksimalna korist od azuki pasulja, specijalisti preporučuju konzumaciju ovog pasulja najmanje pola šolje sedmično. Kod osoba koje već imaju navedene probleme, konzumacija bi trebalo da se udvostruči.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas

Povezani recepti