Nana

Menta (nana)

Iako su listovi mente dostupni na pijacama tokom cele godine, oni su posebno pogodni za tople dane, kada ćemo ih servirati u hladnim salatama ili napitcima u koje smo ih dodali.

Menta (Mentha) predstavlja rod višegodišnjih travnatih biljki iz porodice usnatica.

Vrste mente

Iako ima oko 25 različitih vrsta mente, obična nana (peppermint) je prirodan hibrid od Mentha aquatica (vodene nane) i Mentha spicata (baštenske nane). Listovi obične mente (nane) su zeleno-lila i izduženiji dok su kod baštenske nane ovalni i više sivo-zelene boje. Ukus obe vrste mente može da se opiše kao mešavina bibera i hlorofila, dok je kod obične nane jači, a kod baštenske manje primetan. Osim obične i baštenske nane, druge vrste iz porodice Mentha uključuju jabukovu nanu, pomorandžinu nanu, vodenu nanu i korzikansku nanu.

Istorija mente

Menta se od davnina koristila zbog svojih kulinarskih, medicinskih i aromatičnih svojstava. Koreni joj se kriju u grčkoj mitologiji, prema kojoj je biljka u početku bila nimfa (Minthe), pretvorena u biljku od strane Persefone koja je bila ljubomorna na pažnju koju je njen suprug pokazivao njenoj suparnici. Budući da Pluton nije mogao da uradi ništa protiv pretvaranja Minthe u biljku on joj je darovao prijatnu aromu da obogaćuje bašte.

Aromatične karakteristike mente su je učinile jednom od najčešće korišćenih sastojaka u parfemima u istoriji. Od Evrope i Indije do Centralnog istoka ona je bila korišćena za čišćenje vazduha u hramovima i domovima.

Listovi nane

Sastav mente

Menta je bogat izvornik tradicionalnih nutrienata. Nana je sjajan izviornik mangana, vitamina C i A, od kojih je poslednji koncentrisan u kartenoidima, uključujući i beta-karoten. I vitamin C i beta karoten igraju ulogu u smanjenju rizika od raka. Osim toga menta je dobar izvor dijetetskih vlakana, folata, gvožđa, magnezijuma i kalcijuma.

Izbor i čuvanje mente

- Uvek kada je moguće, birajte svežu nanu umesto osušene jer je tako mirisnija.

- Listovi sveže mente treba da su sveži i jarko zeleni, a stabljike tvrde.

- Birajte organski gajenu nanu.

- Sveža nana treba da se čuva u frižideru u papirnom ubrusu.

- Osušena nana, kao i ostali suvi začini, se čuva u staklenoj posudi s poklopcem na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Menta u kulinarstvu

Menta je začin koji se mnogo koristi u kulinarstvu. Daje neverovatnu aromu voćnim salatama (posebno onim s jagodama), kao i džemovima, sladoledima, kremovima, koktelima i bezalkoholnim napitcima. Njena kombinacija sa čokoladom u alkoholnom koktelu je mnogo interesantna i neosporno ukusna.

Kao začin menta se kombinuje veoma uspešno s jagnjećim i pilećim mesom, ribom, kropmpirom, morskim delikateima, jajima, zeleinim salatama i boranijom.

Od mente se suši list, koji se najviše upotrebljava kao čaj. Topao čaj je veoma koristan tokom jesenje-zimske sezone, a tokom vrelih letnjih meseci se pretvara u sjajan rashlađujući napitak.

Upotreba mente

Menta je osnovni sastojak mnogih pasti za zube, bombona i žvaka za osvežavanje daha. Osim toga ulazi u sastav niza gelova za tuširanje i šampona jer tonira i osvežava kožu, osim toga ima i rashlađujući efekat. Mnogo ljudi koristi mentu kao sredstvo za teranje komaracca, pa je za tu svrhu gaje u saksijama i postavljaju kesice s isušenom nanom u ormare i garderobere.

Koristi od mente

- Umirite stomak mentom. Ulje mente je dokazao svoju sposobnost da ublaži simptome ljudi s osetljivim stomacima, uključujući i slučaje uznemirenosti, kiseline i grčenje mišića debelog creva. Ova zdravstvena svojstva nane se povezuju s njenom sposobnošću da umiri mišiće.

- Ona je potencijalni agens protiv raka. Perilil alkohol koji je fitonutrient i nazvan je monoterpen se nalazi u velikim količinama u pepermintovom ulju. Prilikom istraživanja sa životinjama pokazalo se da on može da zaustavi rast tumora pankreasa i jetre.

- Ulje mente deluje anti-mikrobno. Pepermintovo ulje zaustavlja rast velikog broja različitih bakterija, uključujući i Helicobacter pylori, Salmonela enteritidis i methicillin-resistant Staphyloccocu aereus.

- Olakšajte disanje sa mentom. Nana sadrži supstancu rosmarinic acid, koja ima nekoliko dejstava korisnih kod astme. Osim što nana ima antioksidansna svojstva da neutrališe slobodne radikale, rosmarinic acid blokira proizvodnju nekih upalnih hemikalija.

Narodna medicina s mentom

U narodnoj medicini menta se koristi kao biljka za lečenje nesanice, vrtoglavice, depresije, epilepsije i glavobolje. Esencija od listova nane se koristi kod stresa, zubobolje i različitih upala desni. Ispiranje grla sa nanom je takođe mnogo efektno. S druge strane menta otklanja uporan loš dah. Za tu svrhu potopite listove nane u crveno vino (odnos 1:10) na osam dana. Dobijena smesa može da se pije ili da se koristi samo za grgljanje.

Inhalacija sa pepermintovim uljem je mnogo korisna kod umora, upale sinusa, nervnog naprezanja. Masaža pepermintovim uljem se preporučuje ženama koje pate od poremećaja menstrualnog ciklusa.

Štete od nane

Neki ljudi mogu da imaju alergije na nanu. Ako se to desi izbegavajte uzimanje ovog začina i još više, ne udišite paru pepermintovog ulja.

Komentari

Pošalji
0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas

Povezani recepti