Zdravac

Zdravac

Zdravac /Geranium Macrrorhizium L./ je aromatična biljka, koja svojim prijatnim mirisom ulepšava mnoge domove. Zdravac je višegodišnja zeljasta biljka, koja ima veoma razvijen horizontalni koren.. Pripada porodici zdravaca. Stabiljke ove biljke dostižu visinu od 15 do 40 cm, a prekrivene su glandularne dlake. Cvetovi zdravca su roze ili ljubičasto - crvene boje. Cveta od maja do juna. Postoje desetak vrsta zdravca, a najrasprostranjeniji je divlji /običan/ zdravac.

Zdravac raste na vlažnim, travnatim ili kamenitim površinama, gde ima dosta hladovine, obično u planinskim predelima od 300 do 25000 metara nadmorske visine. Zajedno sa muškatlom, zdravac spada u tradicionalne domaće biljke.

Ova biljka nimalo slučajno nema ovaj naziv. Naziv potiče od reči "zdrav", jer zdravac sadrži korisne materije, koje ga čine nerazdvojinim delom narodne medicine.

Gajenje zdravca

Ako želite da ovu lekovitu biljku gajite kod kuće, nemojte se brinuti, zadatak je veoma lak za ispuniti. Zdravac voli dobro drenirano zemljište, a leti ga treba đubriti svake nedelje. Tokom poleća dodajte mu specijalne materije sa vodom za polivanje na svakih 20 - 25 dana. Najpogodnije vreme za presađivanje ove biljke jeste mesec mart. Imajte u vidu da zdravac ne voli prisustvo drugih biljaka oko sebe, zato što ih smatra korovom i guši ih.

Zdravac voli vlagu, ali, svakako, ne bi trebalo preterivati sa polivanjem češće od 2-3 dana. Zimi takođe ograničite polivanje. Ipak, zdravac može idržati dugi period bez vode, ali to ga ne sprečava da raste.

Podjednako dobro može rasti i na svetlosti i u hladu, ali ne bi trebalo da se ostavlja na direktnu sunčevu svetlost, jer će mu listovi požuteti i postepeno će se osušiti. Do maja se zdravac može gajiti na zatvorenom, a zatim se može izneti vani. Ako su uslovi za gajenje zdravca povoljni, on može krasiti vaš dom svojim izgledom i aomom između 3 i 10 godina.

Sastav zdravca

Listovi običnog zdravca sadrže velike količine eteričnog ulja, čiji je glavni sastojak r- cimol. Drugi sastojci zdravca su kurkumen, bormeol, alkoholi, ketoni, polifenoli, šećeri i flavonoidi. Zdravac sadrži i rutin, koji je moćan antioskidant, koji potpomaže usvajanje vitamina C. Nemački naučnici su ustanovili da bugarsko ulje zdravca sadrži 65% geramicina.

Upotreba zdravca

Veruje se da svaki dom treba da ima zasađen po jedan zdravac, da cela porodica bude zdrava. Zdravac je deo mnogih rituala i običaja, a takođe je ukras raznim domaćim pitama. Biljka sadrži velike količine eteričnih ulja, koja se koriste za pravljenje parfema. Cvetovi zdravca se koriste za bojenje materijala u plavu boju.

U nekim mestima se koren zdravca koristi za bojenje pamučnih i vunenih materijala u braon i žutu boju. Zečevi, ovce i koze su veliki ljubitelji ukusa koji zdravac ima. Osim što zdravac dugo cveta, on je poznat i kao medonosna biljka. Njegov med ima zlatnu boju, jaku aromu i veoma je bogat vitaminima i hranljivim materijama. Od listova zdravca se dobija vitain C. On se koristi u veterinarskoj medicini za pravljenje različitih lekova.

Zdravac biljka

Koristi od zdravca

Lekovite materije zdravca se dobijaju sušenjem ili parenjem listova, korena i cvetova. Nadzemni deo zdravca se bere za vreme cvetanja, a korenje - u jesen i proleće.

Kao što je već jasno, od listova zdravca se dobija ulje. U narodnoj medicini se listovi koriste za čaj, koji pomaže kod dijareje, bolova u crevima i želucu. Listovi zdravca su efikasni kod hipertonije, a takođe i snižavaju nivo šećera u krvi kod dijabetičara

Zdravac jača imuni sistem, deluje antiupalno i smirujuće. Leči visok krvni pritisak, tako što poboljšava cirkulaciju srčanog mišića. Zdravac topi kamen u žuči koji nastaju od gomilanja holesterola. Snižava šećer u krvi kod stanja dijabetesa, ishemije, stenokardije i postinfarktnih stanja. Listovi zdravca se koriste i kod krvarenja desni.

Tečni ekstrakt korena zdravca se koristi za spoljnu upotrebu kao obloga kod čireva, raznih kožnih problema i upala, kao i u tamponima za kod krvarenja iz nosa.

Da napravite čaj od zdravca, prelijte 2 šolje sitno iseckanih korena sa 1 šoljom hladne vode i ostavite ih tako potopljene 1 dan. Smesu ocedite i pijte u toku dana 3 - 4 puta. Čaj od korena zdravca je veoma koristan kod visokog krvnog pritiska, a takođe je dobar i za san. Čaj se može koristiti i za spoljašnju upotrebu kao obloga kod čireva, opekotina od sunca i kožnih oboljenja.

Da napravite čaj od listova zdravca, stavite 3 lista u 1 šolju vruće vode. Kada se ohladi, procedite i popijte.

Pre nego što počnete sa konzumacijom zdravca, posavetujte se sa lekarom, kako biste izbegli neželjene reakcije.

Komentari

Pošalji
5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas

Povezani recepti