Cistin

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317825
Cistin

Cistin predstavlja aminokiselinu koja sadrži sumpor i koja je odgovorna za zdravlje vezivnog tkiva, kože, kose i noktiju. Kao što bi se moglo pretpostaviti, cistin je povezan sa cisteinom - svaki molekul cistina je sačinjen od dva molekula cisteina. Obe aminokiseline se mogu pretvarati jedna u drugu, ako je potrebno, mada se cistin smatra stabilnijom aminokiselinom.

Izvori cistina

Cistin se može naći u velikom broju namirnica koje se rednovno nalaze na našoj trpezi. Tu spadaju namirnice životinjskog porekla kao što su jaja, sir, sitan sir, kiselo mleko, svinjetina, pačetina i ćuretina, zatim kobasice, mleveno meso i druge vrste mesnih prerađevina. Ovu aminokiselinu sadrže i bubrezi, džigerica, bakalar, kavijar i suncokretove semenke.

Cistin se nalazi i u nekim namirnicama biljnog porekla, u koje spadaju žitarice, crvene paprike, klice sočiva, prokelj, brokoli i ovsene pahuljice. Beli luk i crni luk takođe sadrže izvesnu količinu cistina.

Uloge cistina

Ova aminokiselina koja sadrži sumpor ima dosta značajnih uloga u telu. Nepohodna je za detoksifikaciju organizma, budući da neutrališe štetne metale poput žive, olova i kadmiuma. Veliki broj istraživanja e dokazao da ova aminokiselina štiti od bolesti zračenja.

Mlečni proizvodi

Kako je već bilo reči na početku, cistin je odgovoran za negovanje zdrave i lepe kose, kože i noktiju. Pored toga, on stimuliše stvaranje kolagena i čini kožu elastičnijom. Zato se umerene količine cistina najviše preporučuju damama, koje imaju problema sa lomljivim noktima i slabom kosom.

Dokazano je da ova aminokiselina učestvuje u proizvodnji enzima za varenje. Takođe je ustanovljeno da cistin štiti jetru od dejstva alkohola i štetnih supstanci, sprečava širenje pojedinih vrsta raka, ubrzava zarastanje rana i ublažava simptome artrtisa.

Nedostatak cistina

Nedostatak cistina se može primetiti kod osoba koje imaju jednoličnu i oskudnu ishranu, koja ne sadrži dovoljne količine namirnica životinjskog porekla. Kako lekari tvrde, najugroženiji su vegetarijanci i vegani, koji nikako ne nemaju mlečne proizvode, a ni namirnice životinjskog porekla u svojoj ishrani.

Nije poznato da se usled nedostatka cistina javljaju neka ozbiljna oboljenja, dok su najčešći simptomi - usporen rast kod dece, nizak sadržaj osnovnih proteina u krvi, apatija, sedenje kose, osećaj nemoći, opuštenost, problemi sa kožom, gubitak težine.

Odabir i čuvanje cistina

Cistin se u apotekama može naći u obliku kapsula. Pre nego što ga kupite, obratite pažnju na rok trajanja i da li je pakovanje dobro zatvoreno. Što se tiče čuvanja, ova aminokiselina nema posebna pravila. Dovoljno je da se čuva na hladnom, tamnom i suvom mestu, van domašaja dece. Cistin je osetljiv na vlagu i toplotu i one mogu uticati da se njegovo dejstvo promeni. Ovaj proizvod se ne može zamrzavati.

Unos cistina

Dodatan unos cistina se obično prepisuje osobama koje su neuhranjene, vegetarijanci, vegani, mala deca, trudnice, nedonoščad. Kada konzumirate cistin u vidu kapsula, poželjno je da se kapsula popuje zajedno sa čašom vode. Žvakanje tablete se ne preporučuje. Takođe je bitno da se cistin unese za vreme ili nakon obroka, jer u suprotnom se može iziritirati sluzokoža želuca.

Štetnost cistina

Iako je cistin bitna kiselina i odgovorna je za pravilan razvoj našeg tela, velika količina ove aminokiseline u urinu može biti znak za prisustvo nekih bolesti. Obično se povećana količina cistina može sresti kod osoba koje imaju neki defekt genetskog porekla, pa je metabolizam cistina poremećen.

Takvo stanje može biti uzrok za stvaranje kamenja u bubrezima, poznatim još kao cistinovo kamenje. Kod ovakvih osoba se kamenje sreće još u dečijem uzrastu. Takav problem ima 1 u 20 00 ljudi.

Kod takvih osoba je jasno da je rastvorljivost aminokiseline u urinu prouzrokovana kiselošću mokraće. To znači da bi se cistin rastvorio, potrebno je da se smanji kiselost urina. Iz tog razloga osobe kod kojih se stvaraju uratno kamenje bi trebalo da drže određenu dijetu.

Povrće

Zdrav način života podrazumeva konzumaciju velikih količina vode /najmanje 3 l dnevno/, ograničen unos soli, kao i pojedinih namirnica u koje spadaju jaja, mleko i riba u bilo kom obliku.

Zato specijalisti preporučuju da se više jede voće (grožđe, jabuke, banane, kruške, šljive, šumsko voće), povrće (cvekla, šargarepa, paradajz, repa, krompir, patlidžan, krastavac), sojino mleko, zeleni čaj, itd.

Dodatan unos cistina može imati negativne posledice po ljude koji imaju dijabetes. Veliki broj ispitivanja je pokazalo da dijabetičari ne bi trebalo da koriste suplemente sa cistinom, jer one mogu poništiti dejstvo insulina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Свързани рецепти