Kumarini

Кумарини

Kumarini su hranljive materije, gde je najprostiji predstavnik grupe kumarina sam kumarin. On predstavlja belu kristalnu materiju, koja ima aromu sličnu aromi vanile.

Kumarini učestvuju u biološkim procesima. Kumarini imaju karakterističan miris, pa se iz tog razloga često koriste i za pravljenje parfema. Kumarini u biljkama deluju kao prirodni pesticidi, koji štite biljke od raznih štetočina i insekata.

Izvori kumarina

Kumarini se mogu naći u sušenim žutim listovima žutog kokotca, u semenu i plodovima biljaka iz porodice štitonoša.

Kumarini su široko rasprostranjeni u prirodi u porodicama mahunarki, gljiva, bakterija, ruža, usnatica. U procesu sušenja biljaka, alkaloidi im daju prijatan miris sveže pokošenog sena.

Женско биле

Dobri izvori kumarina su cimet, lavanda, kajsije, jagode, trešnje, sladić, tonka zrno.

Koristi od kumarina

Kumarini potpomažu jačanje zidova krvnih sudova, a takođe smanjuju i njihovu propustljivost, pa se na taj način sprečava stvaranje otoka.

Ako su otoci već pisutni, onda će kumarini biti od koristi u njihovom otklanjanju, a to je moguće zahvaljujući sposobnosti kumarina da razgrađuju visokomolekularne proteine, koji su putem krvi dospeli do zidova krvnih sudova i na kraju su se našli u tkivima krvnih sudova.

Ako belančevine ne budu razgrađene do manjih proteina, koji se vraćaju u krv, one omogućavaju skupljanje tečnosti i stvaranje otoka.

Kada su otoci u pitanju, korišćenje diuretika ima privremeni efekat, jer ova sredtsva eliminišu tečnost otoka, ali visokomolekularni proteini, koji zadržavaju vodu, ostaju u tkivima oko krvnih sudova i ubrzo otoci ponovo nastaju.

Sa druge strane, kumarini pomažu u ublažavanju i eliminaciji otoka, zahvaljujući limfnoj drenaži. Oni, takođe, potpomažu rad srca.

Сладник

Kumarini čiste krvne sudove od slobodnih radikala, a istovremeno ih štite od oštećenja.

Važnu ulogu imaju i u suzbijanju proizvodnje materija koje prouzrokuju upale, a tu spadaju leukotrieni i prostaglandini.

Ne treba zanemariti i činjenicu da kumarini blagotvorno deluju na kvalitet krvi, tako što doprinose povećanju eritrocita, a takođe i zbog svog antitrombotskog dejstva. Kumarini imaju i antitumorno dejstvo.

Uzevši sve u obzir, najvažnija svojstva kumarina jeste sprečavanje velikog zgrušavanja krvi i sprečavanje stvaranja trombova.

Štetnost kumarina

Kumarini imaju moguće toksičan uticaj na jetru i bubrege, pa im je zbog toga upotreba u namirnicama veoma ograničena. Uprkos tome, u potpunosti je bezopasno da se konzumiraju namirnice koje već prirodno sadrže kumarine.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas