Riblje Ulje

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190173
Ribrlje ulje

Riblje ulje je jedan od najpopularnijih dodataka ishrani, za koji se smatra da je veoma koristan i lekovit, kao i to da ima neverovatna svojstva. Riblje ulje se sastoji od masnih kiselina, koje su poznatije kao omega-3 masne kiseline.

Postoje dve vrste omega-3 kiselina: EPA i DHA. DHA je skraćenica za dokozaheksaenska kiselina, koja ne može da se sintetiše u telu, ali je ipak neophodna za koru mozga, pokretljivost spermatozoida i mrežnjače oka. EPA je skraćenica za eikosapentensku kiselinu, koja je od posebnog značaja za telo, budući da je neophodna za sintezu materija koje učestvuju u zgrušavanju krvi i antiupalnim procesima.

Riblje ulje sadrži velike količine vitamina A i D. Poznato je da naše telo može proizvesti vitamin D, kada je izloženo sunčevoj svetlosti. Ovaj vitamin je veoma važan za funkcionisanje ćelija u telu, a zbog savremenog načina života možemo slobodno reći da je kod sve većeg broja ljudi primetan nedostatak ovo vitamina zbog malo vremena koje bi trebalo da provode na suncu.

Nedostatak vitamina D može izazvati nervozu, umor, depresiju i nizak libido. Vitamin A je veoma važan antioksidans, koji se obri sa štetnim dejstvom slobodnih radikala. Uprao prisustvo vitamina A i D, kao i omega-3 masnih kiselina čine riblje ulje toliko dragocenim i traženim.

Koristi od ribljeg ulja

Riblje ulje ima veliki broj koristi za ljudsko zdravlje. Ljudskom organizmu su svakodnevno potrebni važni minerali, vitamini i korisne masne kiseline, kako bi mogao da pravilno funkcioniše. Zbog toga je riblje ulje najbolji suplement kojim se može obogatiti ishrana.

Prvo, riblje ulje utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ono smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja i uspešno pomaže kod visokog krvnog pritiska. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ovom ulju čine krvne sudove elastičnijim i štite ih od pojave naslaga u njima. Kako mnogi specijalisti tvrde, riblje ulje može smanjiti rizik od ishemijske bolesti srca i moždanog udara. Jedna od glavnih dobrobiti ribljeg ulja jeste ta da pomaže u kontroli holesterola.

Riblje ulje se preporučuje u profilaktici i lečenju dijabetesa. Korisne masti u ovom ulju pomažu da se kontroliše proizvodnja insulina i tako se sprečava i insulinska rezistentnost. Redovan unos ribljeg ulja pomaže i kod oboljenja koja su vezana za dijabetes, kao što su to, na primer, problemi sa bubrezima.

Riblje ulje pomaže u bržem sagorevanju masti. Omega-3 masne kiseline se u organizmu koriste kao aenergija, što dozvoljava veće sagorevanje telesnih masti. Za postizanje optimalnih rezultata, unos ribljeg ulja bi trebalo da bude u skladu sa odgovarajućom dijetom.

Riblje ulje

Riblje ulje je odlično sredstvo da se poboljša koncentracija i pamćenje. Ono je odličan dodatak ishrani, koji potpomaže kognitivne moždane funkcije. Riblje ulje potpomaže i proizvodnju hormona estrogena i progesterona. Neka ispitivanja su pokazala da pozitivno utiče na rad testisa i jajnika.

Prema nekim ispitivanjima, redovna konzumacija ribljeg ulja može smanjiti rizik od pojave raka dojke. Ono jača kosti, jer omega-3 masne kiseline u ulju su važna komponenta ua održavanje koštne mase i jakog koštanog sistema.

Riblje ulje ublažava simptome osteoartritisa, tako što smanjuje ćelijske upale i štiti zglobove, pa na taj način smiruje i upalne procese. Smatra se da riblje ulje može sprečiti i pojavu depresije.

Riblje ulje je odličan saveznik i u ulepšavanju. Ono čini kožu čvršćom, lepšom i štiti je od pojave akni. Omega-3 masne kiseline su oćan antioksidans i deluju antiupalno i na samu kožu. Takođe, riblje ulje doprinosi elastičnosti i vlažnosti kože, a takođe reguliše proizvodnju sebuma, pa na taj način smanjuje gomilanje mrtvih ćelija, koje je posledica raznih prljavština i spoljašnjih uticaja.

Kvalitetno riblje ulje spada u suplemente koji se preporučuju za jačanje jetre, kao i za poboljšanje njenih funkcija. Neki specijalisti tvrde da može potpomoći izlečenje od hepatitsa C. Međutim, trebalo bi da budete oprezni, jer prekomeran unos ribljeg ulja može ostaviti negativne posledice na jetru.

Unos ribljeg ulja se preporučuje kod problema sa štitnom žlezdom, jer ovaj dodatak pomaže da se smanje upalni procesi štitnjače. Riblje ulje deluje i kod upale desni i kod parodontoze.

Neželjeni efekti ribljeg ulja

Iako se ribljem ulju pripisuju razna blagotvorna dejstva, trebalo bi da budete pažljivi kada je njegov uns u pitanju. Ljudi koji su vođeni željom da se izleče ili da spreče moguće zdravstvene probleme, mogu se predozirati. Takvo predoziranje može biti opasno za trudnice, dijabetičare, osobe koje su sklone krvarenjima, osobe koje imaju srčanu insufijenciju, kao i za one koji su alergičnni za proizvode od ribe.

Riblje ulje

Ako riblje ulje ne spada u kvalitetna ulja, onda je rizik još veći. Moguće je da se pojave problemi sa želucem, opterećenje jetre, kiseline, dijareja, osećaj nelagodnosti, prisustvo krvi u urinu, visok nivo lošeg holesterola i šećer u krvi.

Dnevni unos ribljeg ulja

Obično je na etiketi naznačeno kolika je preporučena dnevna doza - to obično budu 1-2 kapsule, 2-3 puta dnevno za vreme obroka. Unos ribljeg ulja bi trebalo da traje oko mesec dana. Ipak je najbolje da se pre unosa konsultujete sa lekarom, kako bi se izbegle neželjene posledice.

Riblje ulje ne bi trebalo da se uzima na prazan stomak, jer može poremetiti proces varenja. Unos ribljeg ulja sa drugim dodacima ishrani bi trebalo razmotriti sa lekarom.

Odabir ribljeg ulja

Kako bi se izbegli dodatni zdravstveni problemi i komplikacije nakon konzumacije ribljeg ulja, svako ko bi želeo da počne sa unosom ribljeg ulja, trebalo bi da se pre svega konsultuje sa lekarom. Utvrđivanje kvaliteta ribljeg ulja je takođe važno, ali kako da pored tolike ponude iazberete najbolje i najkvalitetnije ulje?

Prvo bi trebalo da pažljivo čitate etiketu ribljeg ulja. Kvalitetno riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline, čiji je dijapazon od 300 do 700 mg u 1 gramu ulja. Ako na etiketi takva informacija nedostaje, kao i napomena da je ulje molekularno pročišćeno, postoji velika verovatnoća da sam proizvod nije kvalitetan.

Drugi orijentir neka vam bude cena - ako je ulje veoma jeftino, to znači da sirovine koje su se koristile za njegovu proizvodnju nisu najboljeg kvaliteta. Previše čvrste kapsule mogu značiti da proizvođač želi da sakrije miris užeglog ulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji