Šećerna trska
Hranljive Namirnice

Šećerna trska

Šećerna trska je jedna od najranije kultivisanih biljaka. Šećerna trska se koristi za dobijanje šećera, osim toga primenjuje se u kozmetici i proizvodnji parfema. Šećerna trska se koristi za proizvodnju biogoriva.

1

Hranljive Namirnice

Hranljive namirnice sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i konzumiranje različitih vrsta hranljivih namirnica. Primena pojedinih hranljivih namirnica.
Hranljive Namirnice - FruktozaHranljive Namirnice

Fruktoza

05.10.2017

Fruktoza predstavlja ugljeni hidrat sa slatkim ukusom. Prema fizičkim pokazateljima fruktoza liči na glukozu. Fruktoze ima u voću, zaslađenim sokovima, slatkišima i td.

Hranljive Namirnice - AgavaHranljive Namirnice

Agava

27.09.2017

Agava predstavlja biljki koja po spoljašnjem izgledu podseća na kaktus. Raste u divljoj pustuši centralne i južna Amerike, a najpopularnija upotreba joj je za pravljenje svetski poznate tekile. Iako mnogo liči agava nije kaktus i nema ništa zajedničko

Hranljive Namirnice - Kokosovo mlekoHranljive Namirnice

Kokosovo mleko

27.09.2017

Kokosovo mleko je egzotičan proizvod, koji se dobija od mesnatog dela dobro uzrelih kokosovih oraha. Ne treba da se meša sa kokosovom vodom u unutrašnjosti oraha. Kokosovo mleko je odli

Hranljive Namirnice - Ulje od RepiceHranljive Namirnice

Ulje od Repice

27.09.2017

Ulje od repice je biljno ulje, koje je od nedavno sve popularnije i sve više se koristi u balkanskim kuhinjama. Ono se dobija od biljke repice. Repica je jedna od glavnih uljanih kultura u svetu.

Hranljive Namirnice - Ulje od KikirikijaHranljive Namirnice

Ulje od Kikirikija

25.09.2017

Ulje od kikirikija je blago biljno ulje, koje nakon obrade čuva aromu i ukus kikirikija. Ulje od kikirikija je popularno u azijskoj kuhinji. Koristi i štete od ulja od kikirikija.

Hranljive Namirnice - Arganovo UljeHranljive Namirnice

Arganovo Ulje

25.09.2017

Arganovo ulje je posebno ulje, koje se dobija iz semenki arganovog drveta. Arganovo ulje ima šroku primenu u kozmetici. Arganovo ulje je skupo, ali na račun toga ima brojna korisna svojstva.

Hranljive Namirnice - Tabasko SosHranljive Namirnice

Tabasko Sos

20.09.2017

Tabasko sos je američka marka ljutog sosa koji se proizodi od kraja 19. veka od strane porodične kompanije koja se nalazi na ostrvu Ejvori. Sos tabasko je bez sumnje najpoznatiji ljuti sos, koji je kulinarski svet ikada poznavao.

Hranljive Namirnice - Pirinčano brašnoHranljive Namirnice

Pirinčano brašno

18.09.2017

Pirinčano brašno je proizvod bele ili žute boje koji ima široku upotrebu u kulinarstvu. Dobija se od zrna pirinča, koja se već od davnina koriste u ishrani.

Hranljive Namirnice - Susamovo uljeHranljive Namirnice

Susamovo ulje

18.09.2017

Susamovo ulje je bogato materijama, koje čuvaju organizam od oboljenja kao što su dijabetes i arteroskleroza, a tađe što usporavaju proces starenja ćelija.

Hranljive Namirnice - GlukozaHranljive Namirnice

Glukoza

17.09.2017

Glukoza je monosaharid iz grupe ugljenih hidrata, koji se rastvara u vodi i ima sladak ukus. Glukoza ima sladak ukus zahvaljujući 5 hidroksilnim grupama. Kontrola glukoze u krvi se sprovodi takozvanim glikemijskim indeksom.

Hranljive Namirnice - KvasacHranljive Namirnice

Kvasac

17.09.2017

Kvasac je bio poznat još u drevnom Egiptu. Kvasac je aktivna materija, sastavljena od kvasnih gljivica vrste Sacchromyces cerevisae. Prirodni kvasac od ražanog brašna, ovsa, ječma i pšenice.

  • Forum

  • Nove
  • Komentarisane
  • Popularne