Lagana voćna torta

Asya ZaevskaAsya Zaevska
Kuvar
1312966824
Lagana voćna torta
Fotografije: Asya Zaevska
1 / 3
03/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Jedite sa apetitom i bez griže savesti - torta je veoma lagana i tako ukusna"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • piškote - 120 g
  • džem od jagoda - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 3 supene kašike
  • za krem
  • sveže mleko - 300 ml
  • banane - 1 komad
  • šećer - 2 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • kokosovo brašno - 1 supena kašika
  • kukuruzni skrob - 3 supene kašike + 50 ml hladne vode (za rastvaranje)
  • za žele
  • kompot - 200 ml, od jagoda
  • kokosovo brašno - 1 supena kašika
  • želatin - 1/2 kesice + 30 ml vode (za potapanje)
  • čokoladne mrvice - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa pripremom kore. U blenderu sameljemo piškote i prebacujemo ih u posudu. U njih dodajemo džem i sveže mleko. Uz pomoć kašike počinjemo da mešamo pažljivi dok ne dobijemo lepljivo testo.

Pokrivamo okrugao pleh papirom za pečenje. U njega stavljamo obruč prečnika 22 cm, a unutra u njemu rasporedimo smesu sa piškotama. Stavljamo u rernu i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.

Za to vreme pripremamo krem, pasiramo u blenderu sveže mleko, bananu, šećer, jaje i kokosovo brašno. Ovako dobijenu smesu prebacujemo u šerpu i stavljamo na vatru da provri, mešamo periodično. Za to vreme rastvaramo skrob u malo vode. Čim smesa provri počinjemo lagano da dodajemo skrob, mešamo energično dok krem ne počne da se zgušćuje (2-3 minuta). Kad se to desi, skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi.

Kora bi trebalo da je gotova, i zato je vadimo iz rerne, Sačekamo da se ohladi (oko 10 minuta). Pažljivo vadimo iz kalupa i prebacijemo u odgovarajući tanjir za serviranje. Ponovo stavljamo obruč i sipamo gotov krem. Ravnomerno ga rasporedimo i ostavljamo tortu sa strane dok pripremamo žele.

Za žele prebacujemo kompot u malu šerpu i stavljamo ga na vatru da provri. Za to vreme potapamo želatin u vodu, a nakon toga ga ugrevamo na pari. Kad kompot provri u nejga dodajemo kokosovo brašno i mešamo. Lagano počinjemo da dodajemo želatin i neprestano mešamo. Skidamo smesu sa vatre i ostavljamo da se ohladi oko (15-20 - 30 minuta).

Kase to desi pažljivo sipamo na tortu i stavljamo u frižider da odstoji bar 2 sata. Nakon toga je vadimo i pažljivo odvajamo obruč. Obilno posipamo čokoladnim mrvicama i vraćamo na još jedan sat u frižider.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: