Način pripreme
Vadimo jaja na sobnu temperaturu. Prosevamo tačno 4 šolje brašna u veliku posudu. U sredini pravimo udubljenje. Unutra stavljamo jedno jaje i prstohvat soli.
Ugrevamo sveže mleko /u mikrotalasnoj/ i unutra stavljamo prstohvat šećera i kvasac. Dodajemo u sveže mleko i 2 supene kašike brašna i dobro promešamo kašikom. Ostavljamo da nadođe 10 minuta.
U brašno u posudi stavljamo i ulje. Nakon toga stavljamo i sveže mleko sa kvasecm, unutra u brašno. Zamesimo meko testo direktno u posudu. Prebacujemo ga na radnu površinu i mesimo dok ne dobijemo loptu. Prilikom mešenja nije potrebno još brašna.
Ostavljamo da nadođe na toplom 40-50 minuta, pokriveno krpom. Kad nadođe sečemo po sredini nožem. Oblikujemo dve odvojene lopte. Svaku razvučemo u krug. Ako ne potrebno možete posuti oklagiju brašnom.
Razvučemo u dva kruga i sečemo na 12 trouglova.
File sitno isečemo i izmrvimo sir. Stavljamo ih u posudu, u kojoj smo prethodno umutili 1 jaje viljuškom. Dobro promešamo. Ako sir nije slad, možemo staviti prstohvat soli za ukus.
U široki deo svakog trougla stavljamo od nadeva i uvijamo kiflice. Pleh namažemo uljem i pospemo brašnom, poređamo kiflice na rastojanju jedna od druge. Ja sam ih pekla u dva pleha prečnika 26 cm a može i u plehu iz rerne, u njega može da stane tačno 24 kiflice.
U drugoj posudi umutimo jedno žumance sa uljem i mažemo kiflice odozgo, uz pomoć četke. Posipamo ih kimom, susamom i makom.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne budu gotove i dok ne dobiju roze bju. Imajte u vidu da su male i da im ne treba mnogo vremena za pečenje, možda oko 30 minuta.
Neka vam je slatko!
Jedemo sa kiselim mlekom.
Od ove doze dobijamo 24 kiflica. Veoma ukusne i mekane.