Sočan svinjski stek sa garnirom od trešanja i karamelizovanog luka

09/07/2018
"Stek, trešnje, luk - jedistvena kombinacija koja će očarati srce svakog zakletog gladnika "
Priprema10 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno30 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano29
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo meso ako je potebno od preostalih koštica i osušimo.

Prvo zapečemo semenke kumina da oslobodimo njegove mirise.

Drvenu dasku pospemo začinima origanom, majčinom dušicom, sumakom, izmrvljenim semenkama kumina, biberom i solju.

Uvaljamo stekove sa svih strana, prstima utrljamo u meso.

U vatrostalnoj činiji pomešamo ostale sastojke sa daske, pomešamo ih sa isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem - 3 supene kašike. Šalot sečemo na krugove debljine 1/2 cm. Poređamo u marinadu prvo njega, a posle svinjsko meso.

Na stekove stavljamo ponovo luk i uvijemo folijom. Ostavljamo mesto da se marinira jedan dan.

Očistimo trešnje od koštica i sitno ih isečemo u posudu.

Šalot sečemo na sitne kockice i sotiramo ga na kratko u kokosovom maslacu. Kad se ohladi pomešamo ga sa sokom od limete, isečenim korijanderom i maslinovim uljem.

Dodajemo isečene trešnje, uvijemo u foliju i ostavljamo na 2 sata u frižideru.

Pre termičke obrade treba meso treba da bude na sobnoj temperaturi. Izvadimo i garnir od trešanja.

Tikvice sečemo na krugove. U ugrejanom teflonskom tiganju prvo pečemo marinirane krugove luka.

Tikvice potapamo u istu mast i pečemo dok ne porumene. Ostavljamo dodatak blizu vatre, da sačuvamo da bude topao dok ne serviramo meso.

Meso vadimo iz marinade i pečemo ga na jakoj vatri.

Dodajemo vino, pokrivamo aluminijumskom folijom i ostavljamo na tihoj vatri još 5 minuta.

Serviramo stek sa dodatkom trešanja i tikvica sa karamelizovanim šalot lukom.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti