Bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Palačinke sa mirisom lipe i slatkom od kajsija

Palačinke sa mirisom lipe i slatkom od kajsija

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Palačinke sa mirisom lipe i slatkom od kajsija
Fotografije: Sevdalina Irikova
4 / 5
11/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
22
"Jutro je pametnije od večeri ili kako pripremamo najukusnije palačinke koje su odstojale preko noći, sa mirisom lipe i slatkom od kajsija"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • brašno - 1 šolja, belo
  • brašno od spelte - 1/2 šolje
  • sveže mleko - 600 ml
  • maslac - 50 g
  • cvetovi lipe - 2 - 3 prstohvata
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • so - 1 prstohvat
  • biljna mast - za premazivanje tiganja
  • slatko od kajsija - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj recept (deo njega) je nadahnut iz knjige Saše Martena - Život od nule - 195 recepata - 195 država - 195 sedmica.

Aroma lipe mi je pala na pamet, ona daje lepotu ovim laganim palačinkama.

U odgovarajućoj posudi prosejemo brašna, dodajemo i ostale sastojke - umućena jaja, so, vanilu, sveže mleko i aromatične cvetove lipe. Mutimo smesu dok ne postane homogena.

Pokrivamo posudu folijom. Stavljamo smesu za palačinke da ostanu jednu noć u frižideru.

Testo treba da bude dobro temperirano pre termičke obrade.

Onda dodajemo 2 supene kašike rastopljenog maslaca i dobro promešamo.

Uvek mažemo maslacem dno činije u koju stavljamo pečene palačinke.

Tiganj za pečenje namažemo biljnom mašću, zato što maslac zagori i unuštava kvalitet ukusa palačinaka.

Malacem namažemo ivice svake palačinke i ostavljamo ih ispod posude kad se ispeku. Tako će ostati vazdušaste i meke.

Pečemo dok ne potrožšimo smesu za palačinke.

Serviramo sa slatkom od kajsija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: