Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Krem Supe»Čorba od Sočiva»Čorba od crvenog sočiva po originalnom turskom receptu

Čorba od crvenog sočiva po originalnom turskom receptu

MersinMersin
Početnik
941
Čorba od crvenog sočiva po originalnom turskom receptu
Fotografije: Mersin
1 / 6
13/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Pozajmljujemo ovaj recept iz turske kuhinje, zato što je toliko aromatično i ukusno sočivo do sada nismo probali! Sada je vaš red"

Potrebni sastojci

  • crveno sočivo - 250 g
  • šargarepa - 3 komada
  • krompir - 2 komada
  • luk - 1 komad
  • so
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • nana - 1 kašičica
  • ulje - ili maslinovo ulje
  • maslac - 100 g
  • paradajz pire - 4 supene kašike
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo sočivo i ostavimo da se ocedi. Luk oljuštimo i isečemo na nekoliko komada srednje veličine.

Na isti način uradimo sa šargarepom i krompirom, oljuštimo ih i isečemo na kockice. U šerpu sipamo malo ulja ili maslinovog ulja (po vašoj želji) i dodajemo povrće.

Dinstamo na vatri oko 10 minuta. Na kraju dodajemo sočivo. Prelivmao toplom vodom i ostavljamo da vri dok ne omekša. Potrebno je oko 25 minuta.

U posebnom tiganju rastopimo polovinu maslaca i dodajemo paradajz pire. Sačekamo da provri, nakon toga skidamo sa vatre i dodajemo začine - so, biber, nanu i alevu papriku. Dobijamo gustu kašastu smesu.

Dobro skuvanu supu pasiramo štapnim mikserom. U dobijenu supu dodajemo smesu od paradajza i mešamo drvenom kašikom dok se ne pomešaju. Ako je potrebno dodajemo vodu u pasiranu supu. Ideja je da se dobije gustina krem supe.

Supu probamo i po ukusu, ako je ptrebno, dodajemo so i biber.

Pre serviranja, u malom tiganju rastopimo preostali maslac, dodajemo alevu papriku i ljutu alevu papriku. Kašikom sipamo preko supe. Ukrašavmao parčetom limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Anonimni
Super
01.12.2023 16:02