Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Penjurlija sa sirom i jajima

Penjurlija sa sirom i jajima

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Penjurlija sa sirom i jajima
Fotografije: marcheva14
2 / 7
20/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Jedan od najklasičnijih bugarskih doručaka je penjurlija - topla, mirisna, sa ukusnim nadevom od sira i jaja i sa predinom prepečenom koricom od maslaca"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g, belo
  • so - 2 kašičice
  • sveži kvasac - 20 g
  • mlaka voda - 150 ml
  • kiselo mleko - 250 g
  • maslac - 120 g
  • jaja - 1 komad
  • NADEV
  • sir - 200 g
  • jaja - 2 komada + jedno za premazivanje
  • susam - za posipanje + seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 180 stepeni.

Okrugao pleh, namazan maslacem - 30 cm.

Kvasac rastvorite u mlakoj vodi. Ostavite sa strane.

Prosejte brašno zajedno sa solju. U sredini napravite udubljenje i sipajte kvasac, kiselo mleko i jaje. Mesite testo oko 8-10 minuta. Testo treba da bude glatko i srednje tvrdo.

Podelite ga na 4 lopte. Pokrijte i ostavite da odstoje oko 30 minuta.

Sir pomešajte sa jajima.

Svaku loptu od testa razvucite na tanku koru prečnika 50-60 cm. Namažite dobro četkom i pokrijte 1/3 nadeva. Odozgo stavite drugu koru, takođe namažite dobro i stavite polovinu preostalog nadeva.

Stavite treću razvijenu koru, ponovo namažite maslacem i preostalim nadevom. Odozgo pokrijte poslednjom razvučenom korom. Ponovo namažite maslacem uz pomoć četke.

Desnu stranu kruga savijte ka centru. Levu stranu takođe savijte ka centru. Namažite maslacem. Gornju polovinu takođe savijte ka centru, donji takođe presavijte da dobijete kvadrat.

Kvadrat okrenite sa donjom stranom na gore i stavite u namzan pleh. Oštrim nožem isecite na 8 trouglova. Namažite maslacem. Ostavite oko 90 minuta da nadođe.

Namažite jajetom i sipajte po izboru susam i seme maka.

Pecite prvo na 220 stepeni oko 30-40 minuta.

Penjurlija treba da duplo nadođe i da dobijete zlatnu koricu.

Jedan od najklasičnijih bugarskih doručaka je penjurlija - topla, mirisna, sa ukusnim nadevom od sira i jaja i sa predinom prepečenom koricom od maslaca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: