Čokoladni rolat Uragan

22/07/2018
"Ovo nije prosto recept, ovo je pravi master klas iz poslastičarstva, savetujemo vam da ga iskoristite "
Priprema40 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno70 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 735
  • Pregledi tokom meseca79
  • Pregledi tokom desmice43
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 110 ml, toplo
  • ulje - 80 ml
  • brašno - 85 g, niskoproteinsko
  • mleko u prahu - 15 g, punomastno (možete zameniti sa neutralnim kukuruznim skrobom)
  • so - prstohvat
  • vanila - 1 komad, u prahu
  • jaja - 6 komada, odvojena
  • kakao - 7 g ili 1 puna supena kašika (sa visokim procentom masti)
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • šećer - 110 g
  • sok od limuna - 1/2 kašičice
  • NADEV
  • dulce de leche - 160 g
  • pavlaka - 300 ml, punomasna, visok procenat 30 - 35 %
  • kakao - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni sa ventilatorom.
Kalup - oko 28/28 cm, obložen papirom za pečenje, tako da malo hvata i ivice kalupa.
Vaga za merenje sastojaka.

Žicom mutite kakao sa 1 supenom kašikom svežeg mleka dok ne dobijete krem. Ostavite sa stane. Odvojite žumanca i belanca.

U posudi pomešajte brašno, mleko u prahu, vanilu u prahu, so i mešajte žicom. Ostavite sa strane.

U posudi pomešajte ulje i toplo sveže mleko, mešajte žicom i stavite na paru, voda treba da vri. Ugrejte tačno 50 sekundi, merite na satu ili dok smesa ne dobije 70 stepeni. Skinite sa pare i dodajte odvojeno brašno kroz cediljku i sve suve sastojke. Lepo mešajte žicom dok ne dobijete krem.

U smesu dodajte jedno po jedno žumance, nakon svakog lepo mutite žicom.

Od smese odvojite 130 g, izmerite na vagi, i dodajte ih u odvojen kakao. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, ostavite sa strane.

Umutite belanca dok ne pobele, dodajte sok od limuna i u 3-4 porcije dodajte šećer. Mutite na niskoj, srednjoj brzini miksera, vrhovi treba da budu meki, to je važno, da bi efekat kolača bio dobar. Podelite na dva dela, jedan deo treba da bude 105 g, ostavite ga za kasnije, a drugi dodajte u delovima u svetlu smesu.

Prvu porciju belanaca žicom pomešajte sa smesom dok ne dobijete krem, ne treba da mešate, kao što se uvek navodi, kružnim pokretima da ne padnu, naprotiv, drugi i treći deo takođe na taj način. Smesa treba da bude kao krem. Sipajte u pleh i poravnajte spatulom. Ostavite sa strane.

U odvojenu posudu sa kakaom dodajte odvojenih 105 g umućenih belanaca. Na isti način mutite žicom. Da bi vam bilo lakše sipajte smesu i špric sa velikim nastavkom ili odsecite vrh šprica. Napravite trakice jedna do druge na belom delu kolača u plehu. Poravnajte spatulom (smesu možete dikrektno sipati preko bele smese, ali rizikujete da se pomeža prilikom ravnanja).

Drškom kašike ili kažiprstom napravite vertiklane linije jednu do druge, a nakon toga horizontalno.

Kalup udarite nekoliko puta o radnu površinu da izađe vazduh. Pecite na170 stepeni 10 minuta, a nakon toga na 150 stepeni oko 25 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju, proverite čačkalicom za zube.

Izvadite, ostavite da se ohladi 3-4 minuta. Nakon toga uz pomoć papira uvijte u rolat. Pokrijte pamučnom krpom. Ostavite na oko 30 minuta.

Nakon toga odvijte, ovde je trenutak u kojem se deo korice rolata zalepio za papir, to nije problem skinite ga i napunite kremom po izboru, to može biti eurokrem, slatko po izboru ili krem od pavlake.

Čokoladni rolat, kad ga napunite kremom, ponovo ga uvijte u foliju i ostavite u frižideru na oko 4-5 sati.

Pre serviranja možete obilno posuti kakaom u prahu ili namazati kremom po izboru, sladoledom, a možete servirati i bez ičega odozgo.

NADEV
Hladnu pavlaku umutite na sneg. Dodajte dulce de leche, mutite, pospite kakaom i ponovo umutite na krem. Dobijate lep, gladak, težak svetao krem.

Krem je gotov za nadev čokoladnog rolata, odvoijte ga i punite osnovno u srednin, a nakon toga namažite po celog površini. Uvijte ponovo u foliju, stegnite kao bombonu u krajevima. Ostavite u frižideru nekoliko sati.

Ove torte ima svuda, prikazana je na mnogo mesta, može da se sretne kao Swiss Roll crveni somot ili u zelenoj boji s Matcha, izbora je mnogo. Može da se sretne sa imenom, "Izlazeće sunce" ili "Zalazeće sunce" ili "Sunčev rolat", nema nikakve veze.

Swiss roll je naziv koji englezi upotrebljavaju za rolat, nema nikakve veze sa Švajcarskom - Swiss. Kao što mi koristimo naziv Ruska salata, koja uopšte nije ruska, tako se i ovde koristi opšto ime datog recepta ili tačnije roalta sa nadevom. Ovde na primer Strawberry Swiss Roll je tačno rolat od jagode, a uragan, zato što liči na uragan.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti