Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sladoled»Voćni Sladoled»Sladoled sa maskarponeom i kajsijama

Sladoled sa maskarponeom i kajsijama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Sladoled sa maskarponeom i kajsijama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
23/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
8 min.
Ukupno
23 min.
Porcije
6
"Svež, kremast i veoma ukusan, sa njim ne želite da se leto ikada završi"

Potrebni sastojci

  • pavlaka - 250 g (35 % masti) sposlastičrarska, tečna, nezaslađena
  • maskarpone - 250 g
  • šećer - 130 g
  • kiselo mleko - 300 g, ceđeno
  • vanilin šećer - 2 supene kašike (16 g)
  • sok od limete - 2 supene kašike
  • kora od limete - 2 supene kašike
  • za pire od kajsija
  • kajsije - 350 g, sveže
  • šećer - 30 g
  • kardamon - 2 mahune
* merne jedinice

Način pripreme

U zamrzivač stavite 6 malih čaša ili 3 velike (ili posudice) sa se ohlade. Umutite pavlaku na mekan krem. Za savršen ona treba da budehladna ako vaša nije, stavite je 15 minuta u zamrzivač pre nego što počnete da radite sa njom.

Posebno umutite maskarpone sa šećerom i postepeno dodajte ceđeno kiselo mleko. U dobijeni krem malo po malo dodajte umućenu pavlaku, mešajte spatulom dok ne dobijete homogenu smesu.

Dodajte sok i koru od limete, pažljivo mešajte, bez naglih pokreta i stavite smesu u frižider.

Kajsijte operite i odvojite koštice. Stavite ih u šerpu, zajedno sa malo šećera i zrnima iz mahune kardamona. Sipajte veoma malo vode i ugrejte na vatri, čim počnu da puštaju sok i šećer se rastopi, pojačajte vatru i kuvajte ih 7-8 minuta.

Sačekajte nekoliko minuta i pasirajte ih na gladak pire. Sačekajte minimum 15 minuta da se pire ohladi i onda pređite na sledeći korak. Dok se hladi, mešajte s vremena na vreme da se ne uhvati korica.

Izvadite iz zamrzivača zaleđene čaše i napunite ih, smenjujte smesu od pavlake i pire od kajsija. Na kraju kašikom pomešajte slojeve u čaši da bi lepše izgledamo.

Stavite u frižider na 3 sata. Za to vreme će se stegnuti dobro, ali sladoled je unutra još uvek kremast, što je najbolja varijanta za njegovo konzumiranje.

Ako sladoled stoji više stvrdnuće se mnogo i opet je lep, ali se preporučuje prva varijanta. Ako se sladoled previše stvrdne, izvadite ga prosto na sobnu temperaturu 15 minuta pre serviranja.

Svež, kremat i veoma ukusan!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: