Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Pečeno slatko od trešanja

Pečeno slatko od trešanja

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Pečeno slatko od trešanja
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
25/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
7
"Umesto da ga kuvamo, peći ćemo ga, jer od majstora znamo da je tako najukusnije"

Potrebni sastojci

  • trešnje - 2 kg
  • šećer - 1, 2 kg (ako su mnogo slatke - 1 kg)
  • voda - 1 šolja
  • limunska kiselina - 1 kašičica
  • vanila - 2 komada
  • rum - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo trešnje i odstranimo im drške. Koštice se vade iznad posude da se sačuva sok koji puštaju.

Poređamo ih u emajliranu ili staklenu posudu, dok između svakog reda posipamo šećer i njime završavamo.

Pokrivamo posudu streč folijom i stavljamo je u frižider na 24 sata.

Sledećeg dana ih ostavljamo oko 1-2 sata da izjednače temperaturu i da otpuste sirup.

Pažljivo odvajamo voće i stavljamo u emajliranu posudu za pečenje. Šećer i sok koji se odvojio stavljamo u šerpu sa šoljom vodom.

Kuvamo sirup na slaboj ringli oko 20 minuta, dok se šećer ne istopi i tečnost se malo redukuje. Aromatizujemo vanilom.

Gotovim sirupom prelivamo trešnje i stavljamo posudu u prethdodno zagrejanu rernu.

Prvih 20 minuta pečemo na 180 stepeni, nakon čega smanjujemo temperaturu na 150, dok slatko ne bude gotovo.

Tokom toplotne obrade mešamo drvenom varjačom, pazeći da sačuvamo voćke cele.

Probamo za gustinu na tanjiru izvašenom iz zamrzivača. Čim se kapljica ne razliva ili sirup formira puteljak slatko je gotovo.

Deset minuta pre nego što ga izvadimo iz rerne dodajemo limunsku kiselinu, rastvorenu u kašiki vruće vode.

Sipamo vruće slatko u suve tegle, U dve-tri dodajemo po kašiku tamnog ruma, a količina slatka je do jednog prsta ispod ivice.

Stavljamo natipis na tegle čije aromatizovano voće koristimo u kolačima ili drugim desertima.

Nakon zatvaranja okrećemo poklopcima na dole. Pokrivamo ih krpom da se sporije hlade.

Čuvamo ih na tamnom i hladnom mestu!

Savet: Arome u slatku su po izboru i ukusu domaćice. Vanila daje nežnu, finu aromu. Po želji možete da je zamenite listovima rozetle ili da slatko od trešanja ostavite prirodnog ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti