Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Španska Tortilja»Klasičan španski doručak

Klasičan španski doručak

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211373k121
Klasičan španski doručak
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
25/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
1
"Kažu da je doručak najvažniji obrok u toku dana, kad gledamo ovaj predlog, dodali bismo da je i najukusniji"

Potrebni sastojci

  • za jednu tortilju
  • krompir - 4 komada, srednji
  • čorizo - 60 g
  • mladi luk - 3 struka, beli deo
  • crvena paprika - 1 komad
  • jaja - 3 komada
  • maslinovo ulje - 2 - 3 supene kašike
  • sveže mleko - 35 ml
  • origano - 1 kašičica, ravna, suv
  • biber
  • so
  • origano - svež, za ukras
  • čeri paradajz - za dodatak
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je jedno od najklasičnijih španskih jela, karakteristično za mediteranski deo, sa bogatom drvenom kulturom i bezbroj ukusnih recepata.

Tortilla paisana je jedna od vrsta tortilla de patatas, koja miriše na pikantnu salamu, koja joj daje specifičan ukus.

Količina sastojaka u omletu od krompira je u zavisnosti od broja ljudi koji jedu.

Operemo krompir, oljuštimo i stavljamo u hladnu vodu. Kad voda provri, dodajemo so i kuvamo 5-7 minuta.

Kad se ohladi, izrendamo krupnije.

Crvenu papriku i luk sečemo na kockice, a čorizo na kriške.

Umutimo jaja, začinimo ih solju, origanom i biberom. Da bi bila mekša, u umućena jaja stavljamo malo svežeg mleka. Dodajemo krompir, dobro promešamo i ostavljamo da odstoje oko 15 minuta.

Uugrejanom tiganju sotiramo u maslinovom ulju papriku i mladi luk. Kad povrće omekša, sipamo smesu od jaja i krompira.

Ravnomerno rasporedimo i smanjujemo temperaturu kuvanja.

Pažljivo prodrmamo tiganj nekoliko puta da odvojimo nadev od dna pleha. Odozgo poređamo pikantnu salamu.

Kad se tortilja isečen sa jedne strane, pažljivo je okrećemo uz pomoć većeg tanjira.

Ponovo je stavljamo u tiganj, pazimo da se ne pokida.

Pečemo na kratko i sa druge strane.

Serviramo sa dodatkom od čeri paradajza i brusketa od belog luka.

Tortilla paisana može da bude pečenija ili rovitija, deblja ili tanja. Možete je srvirati odmah ili kad se ohladi.

Savet: Ovaj način obrate krompra /kuvanje u vodu/ dozvoljava da se tortilja peče u rerni. Trud da minimalizujem proces prženja krompira je ideja da serviram doručak svojoj porodici u zdravijoj varijanti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: