Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Zapečena Jela»Tartiflet sa mladim krompirom i dimljenim grudima

Tartiflet sa mladim krompirom i dimljenim grudima

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Tartiflet sa mladim krompirom i dimljenim grudima
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
25/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Ovo nije još jedno zapečeno jelo sa krompirom, ovo je tartiflet i garantujemo da će vam se mnogo dopasti"

Potrebni sastojci

  • krompir - 10 komada, mladi
  • dimljene grudi - 200 g
  • mocarela - 200 g
  • sir grijer - 100 b, može i topljeni
  • šunka - 150 g
  • šalot - 1 komad
  • belo vino - 160 ml, suvo
  • zivotinjska pavlaka - 300 ml, tečna
  • maslac - 50 g
  • so
  • biber - po ukusu
  • origano - 2 kašičice, suv
  • majčina dušica - 1 kašičica, suva
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za tartiflet je osnova regionalnog recepta za pelu - zapečeno jelo sa krompirom, lukom i ostacima sira, a ima dolazi od reči iz dijalekta za krompir - tartifla.

Operemo mladi krompir i stavljamo ga u šerpu sa kipućom posoljenom vodom. Blanširamo 6-8 minuta.

Termička obrada povrća zavisi od njegove veličine - moj krompir je srednji. Ocedimo vodu i ostavljamo da se ohladi.

Dimljene grudi isečemo na kockcie i pržimo ih dok ne dobiju zlatnu boju na umerenoj vatri. Izvadimo na ubrsu da se ocedi višak masti.

Sitne kockcie šalota sotiramo u preostalij masti. Dodajemo izmrvljene suve začine i začinimo solju i biberom. Vraćamo dimljene grudi i deglaziramo vinom, ostavljamo da se krčka 4-5 minuta dok alkohol ne ispari.

Mocarelu isečemo na kriške, a sir izrendamo krupnije, grijer možemo zmeniti čedar ili topljenim sirom.

Hladan i oljušten krompir sečemo na krugove veličine 1 cm. U namazan pleh poređamo krugove od krompira, ravnomerno rasporedimo od nadeva sa lukom i dimljenim grudima, poređamo komade šunke i pisipamo grijer sirom.

Pravimo drugi red, ovaj put rešamo mocarelu i slajs šunke. Na treći red krugova od krompira bogato pospamo sirom, kriškama mocarele i malo od nadeva.

Prelivamo tartiflet pavlakom, malo maslaca, pisipamo grijer sirom i preostalim zarpženim kockicama pilećih grudi.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta dok ne dobije zlaznu i hrskavu koricu.

Serviramo sa belim vinom i zelenom salatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: