Čokoladna torta sa kokosom

26/07/2018
"Kad biste znali kako se lako priprema, uopšte ne biste gubili vreme ispred kompjutera, nego biste odmah otišli u prodavnicu po sastojke "
Priprema45 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno75 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano186
  • Pregledi tokom meseca75
  • Pregledi tokom desmice7
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • kakao - 60 g
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 150 g
  • šećer - 1 1/2 šolje
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 1 1/2 šolje
  • soda bikarbona - 1 1/2 kašičice
  • esencija vanile - 2 kesice
  • za krem
  • sveže mleko - 150 ml
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • so - 1 - 2 prstohvata
  • brašno - 1 supena kašika
  • vanila - 2 kesice
  • maslac - 150 g
  • mlečna čokolada
  • za glazuru
  • tečna pavlaka - 100 g
  • crna čokolada - 50 g
  • za ukras
  • kokosovo brašno
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte prosejano brašno, kakao i so. U drugoj posudi pet minut mutite na niskoj brzini miksera maslac i šećer dok ne dobijete smesu kao krem.

Dodajte jedno po jedno jaje. Postepeno dodajte 1/2 smese od brašna, mutite i dodajte polovinu od kiselog mleka, pomešanog sa sodom. Nakon toga ponovo mutite i dodajte drugu polovinu brašna i od kiselog mleka. Aromatizujte vanilom. Sve vreme mutite na niskoj brzini.

Od dobijene smese pecite dve kore oko 25 minuta na 160-180 stepeni. Pleh je prečnika 26 cm, Namazan mašću, obložen papirom za pečenje, on je takođe namazan.

Za krem umutite žumanca, šećer, so i brašno dok ne dobijete krem. Dodajte u sveže mleko koje vri. Mutite neprestano i ostavite da se kuva još 2-3 minuta dok ne dobijete gust krem i dok se šećer ne rastopi.

Ostavite da se ohladi, ali pre toga stavite vanilu. U hladan krem postepeno dodajte maslac i mutite mikserom.

Dodajte i rastopljenu čokoladu i dobro mešajte. Ovako dobijenim kremom namažite prvou koru, preko nje stavite drugu koru i namažite preostalim kremom sa svih strana.

Stavite na 1 sat u frižider, a za to vreme napravite glazuru, na vatri u odgovarajućoj posudi rasptopite crnu čokoladu sa tečnom pavlakom.

Čim se glazura rastopi i smesa postane homogena, prelijte tortu.

Ukrasite kokosovim brašno i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti