Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Morski plodovi sa maslacem u tiganju

Morski plodovi sa maslacem u tiganju

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Morski plodovi sa maslacem u tiganju
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
26/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
13 min.
Kuvanje
13 min.
Ukupno
26 min.
Porcije
4
"Ovaj tanjir sa morskim plodovima zaslužuje da bude u centru trpeze"

Potrebni sastojci

  • škampi - 350 g, neoljušteni, sveži
  • norveški jastog - 250 g, neoljušteni, sveži
  • lignje - 2 komada, tube
  • školjke - 150 g, crne, žive
  • školjke - 160 g, bele, žive
  • maslac - 100 g
  • ruzmarin - 2 supene kašike, suvi listovi
  • kora od pomorandže - od 1/2 pomorandže
  • so - po ukusu
  • peršun - 2 supene kašike, iseckan
  • maslinovo ulje - oko 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite maslac sa 2 kašike maslinovog ulja na tihu-umerenu vatru. Čim se rastopi, stavite ruzmarin i kore od pomorandže i pržite dok ne počne da dobija braon boju.

2. Stavite školjke, poklopite i sačekajte da se sve otvore, oko 2 minuta. Čim se to desi, odmah ih izvadite uz pomoć rešetkaste kašike.

3. Sos od maslaca sipajte u posudice i očistite tiganj. Stavite ga ponovo na umerenu vatru (umerenu/jaku) i sipajte preostalo maslinovo ulje sa jednom-dve supene kašike masalce iz posude. Zapecite škampe sa obe strane dok sive ne postanu narandžaste ili bele (u zavisnosti od vrste koju koristite). Izvadite i njih.

4. Nakon toga zapecite norveške jastoge oko 2-3 minuta, zavisi od veličine.

Na kraju završite lignjama, očistite ponovo tiganj i ugrejte ga najakoj vatri sa još malo maslinovog ulja i maslaca. Lignje možete iseci na prstenove ili ih ostavite cele. Pecite ih dok ne dobiju lepu boju i poređajte njih i sve ostale morske plodove na tanjir za serviranje.

5. Izvadite kore od pomorandže iz maslaca, dok su još topao u njega stavite iseckan peršun.

Prelijte tanjir sa morskim plodovima ovom smesom sa maslacem i malo posolite.

Servirajte sa lepim belim vinom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: