Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Školjke sa smeđim pirinčem i bosiljkom

Školjke sa smeđim pirinčem i bosiljkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76316k900
Školjke sa smeđim pirinčem i bosiljkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
30/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Školjke sa pirinčem i aromatičnim začinima - da li da vadimo velike tanjire"

Potrebni sastojci

  • smeđi pirinač - 1 šolja (integralni)
  • praziluk - 1 struk, veliki
  • školjke - 200 g, crne, sveže
  • školjke - 200 g, bele peščane, sveže ili zamrznute
  • maslinovo ulje - 5 kašika
  • vegeta - 1 - 2 kašika (začin od povrća)
  • masline - oko 16 komada
  • so - po ukusu
  • bosiljak - sveži listovi za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Smeđi pirinač se natopi na 1 sat u hladnoj vodi.

Praziluk se seče na male parčiće i dinsta se dok potpuno ne omekša u maslinovom ulju sa malo soli i 1-2 kašike vode.

Sipa se pirinač - dobro oceđen i zaprži se na minut dva uz neprestano mešanje, nakon čega se naliva voda prema uputstvu na pakovanju u zavisnosti od vrste koju koristite.

Za moj mi je bilo neophodno 2, 5 količine tečnosti na 1 količinu pirinča, ali nekome je potrebno više. Sipa se začin od povrće.

Kuva se na umerenoj vatri i kad je voda uvrela stavljaju se školjke i masline - bez kosti i isečene na krupno. Kada se otvore morski plodovi jelo je gotovo.

Poklopite ga poklopcem na 5 minuta, nakon čega servirajte posipajući svaku porciju listovima bosiljka iseckanim na krupno.

Prijatno!

Savet: Po želji možete da napravite školjke odvojeno i da ih dodajte u jelo na kraju bez ljuski.

Ja sam ovo napravila samo sa crnim školjkama, čije su ljuske veće, da bi bilo lakše za konzumaciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: