Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Semifredo»Semifredo od dinje sa domaćim krokanom i tofijem

Semifredo od dinje sa domaćim krokanom i tofijem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Semifredo od dinje sa domaćim krokanom i tofijem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
08/08/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Hoćete li poverovati da se ovaj neverovatni desert priprema za samo pola sata?"

Potrebni sastojci

  • za semifredo
  • dinja - 160 g
  • pavlaka - 300 ml, slatka, tečna
  • šećer - 30 g (u slučaju da je pavlaka nezaslađena)
  • za krokan
  • šećer - 100 g
  • bademi - 50 g, oljušteni
  • voda - 1 kašičica
  • za tofi preliv
  • maslac - 60 g
  • slatka pavlaka - 100 ml, tečna
  • smeđi šećer - 80 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pripremite domaći krokan od badema, iseckajte bademe ako su celi. Ako imate listiće badema, dovoljno je da ih izmrvite prstoma.

2. U posudu sa debelim dnom sipajte šećer sa kašičicom vode i kad se karamelizuje (dok je karamel još svetao) sipajte bademe i malo protresite posudu. Sipajte na namazan papir za pečenje na u tankom sloju i ostavite da se ohladi.

3. Hladnu ploču karamela sa bademima izmrvite u blenderu, uključite na srednju brzinu 3-4 sekunde da se sve sitno isecka, ali da ne dobijete prah.

4. Umutite pavlaku. Nemojte se truditi da bude tvrda, nego da ostane kremasta. Dodajte u nju 4 supene kašike pripremljenog krokana i pormešajte.

5. U blenderu na kašu sameljite dinju sa šećerom, ako vam je pavlaka nezaslađena. Sjedinite voćnu smesu sa smesom od pavlake, pažljivo mešajte.

6. Rasporedite u male čaše, 4 komada, nemojte ih puniti do vrha i stavite u frižider na 30-40 minuta.

7. Tofi preliv pripremite tako što na umerneoj vatri ugrejete maslac i smeđi šećer. Kuvajte, mešajući dok smesa ne dobije karamel boju - oko 7-8 do 10 minuta, može i na tihoj vatri više vremena. Ostavite da se ohladi, ali ne potpuno.

8. Prelijte semifredo tofi prelivom i obilno pospite ostalim krokanom. Servirajte odmah da se oseti kontrast - mlako i hladno.

Božanstven desert! Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: