Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Musaka»Lenja muška musaka

Lenja muška musaka

ZoriZori
Guru
7272345k206
Lenja muška musaka
Fotografije: Zori
1 / 5
04/09/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Dajte recept svom mužu i izađite na kafu sa drugaricama - on će uspeti sam"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 600 g svinjsko (svinjsko + teleće)
  • krompir - 1 kg
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 1 velika glavica ili 2 manje
  • ulje - 6 supenih kašika
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • čubar - 1 supena kašika
  • biber - 1 kašičica
  • kumin - 1 kašičica
  • tikvice - 1 komad, manja
  • paradajz - 2 komada, zreo (po želji)
  • paprike - 1 komad, zelene
  • kiselo mleko - 1 kofica
  • beli luk - 1 čen
  • krem sir - 1/2 paketa od 125 g (po želji)
  • kisela pavlaka - 7 supenih kašika
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 2 supene kašike
  • so - po ukusu
  • soda za hleb - 1/2 kašičice
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Lenja musaka - zato što se prethodno ne prži, što samo komplikuje recept i čini je masnijom, ali ne i ukusnijom.

Zašto muška - zato što je vreme koje ćete odvojiti samo sečenje sastojaka, a to muškarcima definitivno najbolje ide!

U pleh sipamo ulje i lepo ga rasporeimo. Oljuštimo krompir i šargarepu, sečemo ih sitno, oljuštimo luk, sečemo i njega sitno i prebacujemo sve u pleh. Zelenu papriku takođe sečemo sitno zajedno sa tikvicama i stavljao u pleh.

Stavljamo mleveno meso u posudu, sipamo toplu vodu (oko 3-4 šolje), rukama ili viljuškom lepo izgnječimo da dobijemo kašu. Dodajemo alevu papriku, čubar, so, biber i kumin i ponovo promešamo. Sipamo smesu u pleh u povrće i sve ponovo lepo promešamo. Povrće treba bude pokriveno tečnošu, ako nije - dolivajemo još malo tople vode da bude pokriveno i ponovo promešamo.

Pleh stavljamo u rernu, prethodno ugrejanu na 220 stepeni sa uključenim ventilatorom, pečemo oko 35-40 minuta. S vremena na vreme vadimo i mešamo kašikom da se ravnomerno ispeče. Po želji, kad bude gotovo, pre nego što stavimo preliv, isečemo dva paradajza na tanke kriške i pečemo 5 minuta.

Pripremamo preliv tako što pomešamo brašno sa kiselim mlekom, dodajemo jaja, kiselu pavlaku, krem sir (po želji), malo soli, izgnječen čen belog luka i sodu za hleb.

Sve lepo promešamo i uz pomoć kašike ravnomerno prelivamo preko musake. Kad sve prelijemo, kašikom napravimmo udubljenje u musaki do dna, na nekoliko mesta, da deo preliva uđe u nju, da ne stoji kao zalepljen sloj na vru.

Vratimo u rernu na još 15-20 minuta ili dok ne dobije lepu, zlatnu koricu. Ukrasite grančicama peršuna prilikom serviranja i kašikom kisele pavlake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: