Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Svadbena pogača sa belom ružom

Svadbena pogača sa belom ružom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2354k253
Svadbena pogača sa belom ružom
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 6
05/09/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
20
"Pa molim vas, kakva je to svadba bez svadbene pogače sa belom ružom"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 600 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • jaja - 4 komada (dva žumanca za premazivanje)
  • kvasac - 1 kockica (42 g)
  • ulje - 6 supenih kašika
  • šećer - 3 supene kašike
  • so - 1 supena kašika (puna)
  • brašno - oko 1300 g (+ 200 g za mešenje)
  • maslac - 125 g za premazivanje kora
  • miks semenki - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Korak 1: Ugrejte sveže mleko, toliko da možete da držite prst u njemu. U porcelansku posudu sipajte oko 120 ml, dodajte 2 kašičice šećera i kockicu kvasca. Mešajte da se šećer rastopi i pospite brašnom (oko 3 supene kašike). Pokrijte tanjirom i ostavite da se kvasac aktivira i da se posuda popuni.

Korak 2: U posudu razbijte jaja, odvojite dva žumanca u posebnu posudu za premazivanje. U jaja sipajte kiselo mleko, treću kašiku šećera i ponovo mutite, sipajte i ostalo sveže mleko sa uljem.

Korak 3: Prosejte jedan deo brašna i dodajte so, napravite udubljenje i sipajte mlečnu smesu sa jajima, nakon toga dodajte i aktivirani kvasac. Velikom kašikom ili spatulom mešajte i dodajte od brašna, uvek prosejte kroz sito. Prebacite testo na radnu površinu i počnite da mesite. Što više mesite, to bolje. Dodajte od brašna, dok ne dobijete lepu, čvrstu loptu.

Korak 4: Namažite testo uljem i stavite ga u posudu. Pokrijte folijom ili krpom, ostavite na toplom da nadođe, ako vam soba nije ugrejana mnogo, možete uključiti rernu na 50 stepeni kad se ugreje, isključite je i stavite testo unutra da nadolazi.

Korak 5: Podelite testo na ukusno 6 delova, dva su jednake veličine. Razvijte ih na pravougaone kore iste veličine i namažite masalcem, uvijte svaku u rolat. Gotova dva rolata vucite sa strane i razvijte još dve kore, jednu po srednini isecite na trake i upletite tako što provlačite jednu ispod druge /orijentisaćete se po slici/. Namažite jedan rolat masalcem i stavite upletenu koru udozgo, isecite višak testa sa strane i ovako upleten rolat stavite u pleh, obložen papirom za pečenje. Uzmite drugu koru, isecite ivice po dužini i stavite drugi rolat po sredini, ukrštajte trakice odozgo. Ovaj rolat savijte u krug i stavite u unutrašnju stranu drugog.

Korak 6: Uzmite drugu veliku loptu testa i razvijte u veliku pravougaonu koru. Ako vam je teško i dobijete oblu koru, jednostavno je isecite na krajevima, da biste dobili kvadrat ili pravougaonik. Namažite maslacem i zamotajte u rolat, a rolat isecite na male rolatiće, širine oko 2 cm. Njih poteđajte po krajevima tave za pečenje.

Korak 7: Na kraju, od testa koje vam je ostalo oblikujte listove. Treba da razvučete koru. Isecite je na trouglove i stavite po 2 ili 3, između namažite maslacem. Cepajte po sredini i provlačite odozdo na gore oštri vrh. Listove stavite kako se vama dopada, a u centru napravite ružu od istog testa. Isecite krugove, malo ih preklopite i uvijte. Dobijenu ružu stavite u sredinu. Listove i ružu sam posula brašnom da bi ostali beli prilikom pečenja.

Korak 8: Gotovu pogaču pokrijte najlonom ili folijom i ostavite da nadođe, pazite da ne nadođe previše, to nije dobro, zato što će se fugure razliti. Kad bude gotova, namažite je umućenim žumancem, pomešanim sa malo ulja i vode. Pospite semenkama po vašem izboru.

Korak 9: Ugrejte rernu na 160 stepeni i stavite na najniži položaj. Pecite oko 40-45 minuta dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

Korak 10: Kad izvadite pogaču, stavite je na rešetku da se ohladi i namažite masalcem, gde nema semenki.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: