Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Kobasice»Sudžuk»Sudžuk od telećeg, magarećeg i svinjskog mesa

Sudžuk od telećeg, magarećeg i svinjskog mesa

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k420
Sudžuk od telećeg, magarećeg i svinjskog mesa
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 5
09/09/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
200 min.
Ukupno
200 min.
"Car sudžuka traži društvo za degustaciju, molimo da recept zapišu samo ozbiljni gladnici"

Potrebni sastojci

  • sastojci za 1 kg mlevenog mesa
  • čubar - 4 g (može i 5 - 10 g, neće štetiti)
  • biber - 3 g
  • kumin - 4 g
  • piskavica - 1 g, semenke
  • korijander - 1 g
  • piment - 1 g
  • kardamon - 0.3 g
  • muskantni oraščićć - 0.3 g
  • šećer - 3 g
  • celer - 1 g
  • so - 20 g (takođe se s meso natrlja solju pre nego što se samelje)
* merne jedinice

Način pripreme

Na 10 g mlevenog mesa se koristi 600-700 ml tečnosti za mešenju.

Meso sečemo na komadiće i stavljamo u emajliranu posudu, posolimo sa celom dozom soli za meso.

Ostavljamo posudu na hladnom mestu 24-48 sati na nagnut sto da se ocedi.

Oceđeno meso sameljemo u mašinici za mlevenje mesa.

Šećer i cečer rastvaramo u tečnošću za mešnju.

Teleće i magareće mleveno meso rasporedimo na sto, pospemo sa polovinom začina, na njih stavljamo mleveno svinjsko meso i posipamo ostalim začinima.

Ovako poređanu smesu dobro promešamo, periodično dodajemo od tečnosti.

Stavljamo na hladno mesto ili frižider da se aromatizuje i uzri - treba da odstoji 48-72 sata.

Dobro je da za to vreme premesimo nekoliko puta.

Pre punjenja crve možemo ponovo samleti smesu na mašinici za mlevenje.

Gotovom smesom punimo creva.

Kad ih napunimo, izbušimo creva iglom, pritiskamo rukom da izađe vazduh.

Sudžuke okačimo na provetrivo i sunčano mesto da se suše, na 1-2 sata prolazimo debelom oklagijom ili glašom dok ne dobiju ravan oblik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: