Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja sa bešamel i paradajz sosom

Lazanja sa bešamel i paradajz sosom

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
1723597253
Lazanja sa bešamel i paradajz sosom1 / 2
10/09/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Da li samo nama svako jelo iz italijanske kuhinje zvuči kao ukusna izjava ljubavi?"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju
  • kačkavalj - 200 g
  • za paradajz sos
  • luk - 1 velika glavica
  • ulje - 5 supenih kašika
  • šargarepa - 2 komada
  • sos od paradajza - 300 g
  • crno vino - 1 šolja
  • mleveno meso - 200 g
  • biber
  • bosiljak
  • so
  • origano
  • šećer - prstohvat
  • za bešamel sos
  • maslac - 40 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 2 supene kašike
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Za paradajz sos :

Luk operemo i sitno isečemo. Šargarepu sitno izrendamo. U tiganj stavljamo ulje da se ugreje. Kad se ulje lepo ugreje, stavljamo iseckan luk. Ostavljamo da se dinsta. Nakon toga dodajemo i izrendanu šargarepu.

Promešamo nekoliko puta i dodajemo vino. Ostavljamo da vri sa vinom oko 5 minuta. Nakon toga dodajemo i paradajz sos. Smesu začinimo navedenim začinima po ukusu. Ostavljamo malo da vri, nakon toga dodajemo i mleveno meso. Dobro promešamo. Mleveno meso treba da se izmrvi. Nakon toga skidamo sa vatre.

Za bešamel sos:

Rastopimo maslac u malom tiganju ili maloj šerpi. U rastopljenom maslacu propržimo brašno. Pazimo da brašno ne zagori. Kad propržimo brašno dodajemo sveže mleko. Začinimo navedenim sastojcima po ukusu. Kad smesa provri, neprestano mešamo. Mešamo dok se smesa ne zgusne. Skidamo sa vatre.

Dno i ivice pravougaonog pleha lepo namažemo uljem. Izrendamo krupnije kačkavalj. Ređamo red kora. Odozgo stavljamo sos od paradajza i rendani kačkvalj. Ponovo red kora. Odozgo stavljamo bešamel sos, sos od paradajza i rendani kačkavalj. Ponavljamo dok ne potrošimo količinu sosa. Na poslednji red kora ne stavljamo sos od paradajza. Odozgo stavljamo samo bešamel sos i rendani kačkavalj.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: