Spanać u krompiru

Iliana DimovaIliana Dimova
Guru
4221334k95
Spanać u krompiru
Fotografije: Iliana Dimova
1 / 3
23/09/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Očistite sto zato što ovo ukusno mesto zaslužuje da bude u centru trpeze"

Potrebni sastojci

  • sastojci za testo od krompria
  • krompir - 1 kg
  • žumanca - 1 komad, sveže
  • skrob - 1 - 2 supene kašike, prirodan
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • kurkuma - po ukusu
  • so - po ukus
  • prezle - 3 - 4 supene kašike
  • sastojci za nadev od spanaća
  • spanać - 800 g, listovi
  • mladi luk - 4 struka
  • mladi beli luk - 2 struka
  • prinač - 1/2 šolje
  • nana - 1 supena kašika
  • peršun - 1 supena kašika
  • biber - po ukusu
  • kari - po ukusu
  • so - po ukusu
  • ljuta aleva paprika - prstohvat
  • maslinovo ulje - 5 supenih kašika
  • belanca - 1 umućeno belance sa prstohvatom soli na tvrdu penu
  • kačkavalj - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo krompir i stavljamo da se kuva. Kuvani krompir ocedimo od vode, izgnječimo i začinimo sa dve supene kašike maslinovog ulja, kurkumom i solju po ukusu.

Dodajemo jedno sveže žumance, 3-4 supene kašike prezle i 1-2 supene kašike priridnog skroba. Pomešamo testo od krompira i ostavljamo na hladnom u frižideru.

Za nadev od spanaća isečemo strukove mladog luka, mladog belog luka i dinstamo u maslinovom ulju i malo vode dok ne omekša. Spanać lepo operemo i krupnije isečemo. Dodajemo u mladi luk i mladi beli luk. Dodajemoi nanu, peršun, biber, kari, alevu papriku, a kad tečnost ispari dodajemo i orpani pirinač.

Sipamo 3 šolje vode i kuvamo dok pirinač ne omeša. Ako je potrebno dodajemo još vode. Skidamo nadev sa vatre i dodajemo rendani kačkavalj i belnce umućeno na čvrstu penu. Dobro promešamo.

Uzimamo manji kalup za pečenje sa ivicama koje se skidaju i namažemo mašću. Obilno posipamo prezlama. Razvučemo testo od krompira, vlažnim rukama je lakše, pravimo ivicu po ivicama kalupa. Sipamo pripremljen nadev i ravnomerno ga rasporedimo.

Pečemo u ugrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 30 minuta ili koliko je potrebno. Vadimo iz rerne i ostavljamo na nekoliko minutau kalupu pre nego što izvadimo. Možemo servirati isečeno na porcije kao predjelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: