Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača cvet korak po korak

Pogača cvet korak po korak

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
1664167943
Pogača cvet korak po korak
Fotografije: Tanya Levenova
1 / 8
03/10/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
130 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
175 min.
Porcije
7
"Svako može da pripremi atraktivnu pogaču cvet, zato što ćemo mu pokazati kako da je napravi korak po korak"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • jaja - 1 komad
  • belanca - 2 komada
  • kvasac - 25 g
  • kiselo mleko - 200 g
  • voda - 150 ml
  • ulje - 6 supenih kašika
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • za posipanje
  • susam
  • za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • ulje - 1 kašičica
  • mleko - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno i stavimo deo u posudu.

Kvasac zajedno sa vodom, šećerom i 2 supene kašike brašna aktiviramo 20 minuta.

Nakon toga sastojke za testo postepeno dodajemo u brašno u posudi i zamesimo testo - srednje tvrdo. Od testa napravimo loptu, pokrivamo i ostavljamo da nadođe oko sat vremena.

Nakon toga premesimo i podelimo na tri dela - jedan veći, drugi srednji i treći manji za sredinu pogače.

Od velikog dela napravimo pet delova i razvučemo kore.

Poređamo ih u pleh, obložen papirom za pečenje. Svaku namažemo uljem.

Dobijenu gomilu kora razvučemo i isečemo koru na 8 trouglova.

Svaki trougao uzimamo od vrha i okrećemo prema kraju pleha.

Tako radimo sa svim ostalim trouglovima.

Nakon toga od srednjeg dela takođe podelimo na pet delova, pravimo kore koje ređamo u sredinu.

Isećemo na 8 trougloiva, pazimo da dobijeni trouglovi mogu da se ređaju u prazna prostranstva prednjih. Na taj način njih izvučemo nazad.

U sreeinu stavljamo oblikovanu lopticu od manjeg dela.

Ovako oblokovanu pogaču ostavljamo da nadođe oko 25 minuta.

Nakon toga je namažemo umućenim žumancem, uljem i mlekom.

Stavljamo pogaču u rernu i uključujemo na 180 stepeni.

Pečemo oko 45 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: