Pečeni zec

06/02/2017
Sonja Stanulov
odSonja StanulovŠef kuhinje24976
"Majstorstvo u pripremanju zeca je pogoditi marinadu. O sa ovim receptom ne možete pogrešiti."
Priprema30 min.
Kuvanje180 min.
Ukupno210 min.
Porcije6-8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano221
  • Pregledi tokom meseca31
  • Pregledi tokom desmice15
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • zečetina – 1 zec oko 1, 5 kg
  • sirće – 500 ml
  • voda - 500 ml
  • majoran – 1 kašika
  • majčina dušica – 1 kašika
  • lorber – 3 - 4 lista
  • so
  • paprika – 2 komada
  • sok od paradajza – 1, 2 do 1, 5 l, da nije gust
  • beli luk – 20 čenova
  • ulje – 3 - 4 kašike
  • med – 1 kašičica
  • jaja – 4 komada kuvanih
* merne jedinice

Način pripreme

Zeca naseći na komade veličine porcije.

Promešati sve sastojke za marinadu (sirće, voda, majoran, mačina dušica, lorber i so) i u nju staviti komade zečetine.

Sud pokriti folijom i ostaviti da odstoji na hladnom 24 sata.

Nakon mariniranja komade mesa izvaditi i dobro oprati tekućom vodom.

Oštrim nožem napraviti rupice u mesu, i špikovati čenovima belog luka (na svaki komad mesa po dva čena).

Meso poređati u posudu za pečenje i preliti sokom od paradajza, medom, nasečenom paprikom i uljem. Posudu pokriti folijom i staviti da se peče – najpre na 200°C dok ne provri, a zatim smanjiti na 150°C i peći oko 2, 5 sata.

Skinuti foliju kada preostane sasvim malo sosa.

Komade zečetine servirati sa 2-3 kašike sosa i nasečenim kuvanim jajima.

Ukusno je i toplo, i hladno servirano.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija