Turski slatkiš sa kiselim mlekom

06/02/2017
"Slatkiš, mekan kao memorijska pena, sa nežnim ukusom kokosa - klasičan turski recept"
Priprema25 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno75 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano4 508
  • Pregledi tokom meseca400
  • Pregledi tokom desmice63
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • brašno - 1 1/2 šolje
  • griz - 1 1/2 šolje
  • šećer - 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1 1/2 šolje
  • ulje - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 kesica
  • voda - 4 šolje, za sirup
  • orasi - 1/2 šolje mlevenih
  • šećer - 2 šolje
  • vanila
  • limun - izrendana kora jednog limuna
  • kajsije - nekoliko ocedjenih, iz kompota
  • kokos - strugotine, za serviranje
* merne jedinice

Način pripreme

Umutiti jaja sa šećerom sve dok ne pobele, dodati ulje, a posle njega i kiselo mleko. Promešati dobro i postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i griz.

Kada se smesa homogenizuje, dodati vanilu i promešati sa orasima. Sipati smesu u namašćenu i brašnom posutu tepsiju. Po želji, odozgo staviti nekoliko ocedjenih kajsija iz kompota. U prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, slatkiš staviti da se peče sve dok ne porumeni.

U posudi na vatri pomešati šećer, vanilu i izrendanu koru limuna. Pustiti sirup da vri 10 minuta. Ostaviti ga da se potpuno ohladi.

Gotov slatkiš preliti hladnim sirupom dok je jos vreo i vratiti ga na oko pet minuta u isključenu rernu. Posle toga ga izvaditi i pustiti da se ohladi. Iseći na komade i servirati sa koksovim strugotinama.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija