Bugarski čomlek

09/02/2017
Jelena Andonov
odJelena AndonovDžedaj90711
"Pravo je vreme za jedno jelo tipično za bugarsku kuhinju, čomlek sa mekanim kolenicama i krompirom, pripremljen po starom bugarskom receptu. Jelo, koje se topi u ustima."
Priprema60 min.
Kuvanje300 min.
Ukupno360 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 936
  • Pregledi tokom meseca86
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting4.5 od 5

Potrebni sastojci

  • kolenice - 2 kg svinjskih (telećih)
  • krompir - 1 kg
  • šargarepa - 200 g
  • luk - 6 glavica crnog luka
  • beli luk - 6 čena, neljuštenih
  • paradajz - 200 g iz konzerve
  • crno vino - 250 ml
  • piment - 4 zrna
  • kumin - 1 kašičica
  • so
  • biber - u zrnu
  • lovorov list - 2 komada
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • ulje - 100 ml
  • peršun - 1/2 vezice
* merne jedinice

Način pripreme

Namazati kolenice solju i biberom, a povrće iseći na krupnije komade.

Za ovo jelo obavezno koristiti glinenu posudu - đuvečaru.

U posudu staviti paradajz i alevu papriku, u sredini staviti kolenice, a oko njih - povrće.

Između njih postaviti neljuštene čenove belog luka i začine, zaliti uljem i vinom, i posuti peršunom.

Zatvoriti poklopcem i peći na 220 stepeni, dok ne provri (oko 40 minuta), zatim smanjiti temperaturu na 120 i ostavite da se krčka 5 sati.

Prema originalnom receptu, ovo jelo se pravi sa teletinom, i dodaju se kolenice i repovi, koliko znam, ali nisam uspela da nađem takve sastojke.slični recepti ovde

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija