Kanadski kolač Nanejemo

08/02/2017
Sonja Stanulov
odSonja StanulovGlavni urednik25089
"Da pripremite i 2 pleha, ponovo će biti pojedeni"
Priprema40 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno80 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano7 896
  • Pregledi tokom meseca201
  • Pregledi tokom desmice136
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za koru
  • maslac - 100 g
  • kristal šećer - 4 kašike
  • kakao - 4 kašike
  • jaja - 1 komad
  • čajni keks - 1 pakovanje
  • orasi - 1 šolja
  • kokosovo brašno - 2 kašike
  • suvo groždje ili crvena borovnica - 3 kašike
  • za fil
  • maslac - 100 g
  • slatka pavlaka - 1 šolja
  • šećer u prahu - 6 kašika
  • vanila krem - 3 - 4 kašike u prahu (bez kuvanja)
  • sveže mleko - 1 l
  • za čokoladni preliv
  • tamna čokolada - 120 g (čokolada za kuvanje)
  • slatka pavlaka - 1 šoljica
  • sveže mleko - 2 - 3 kašike
* merne jedinice

Video recept

Način pripreme

Pripremite četvrtasti pleh za pečenje dimenzija 22 x 22 cm. Pre pripreme kolača ostavite sve sastojke da odstoje na sobnoj temperaturi.

Pripremanje kore:
Rastopite maslac zajedno sa šećerom i kakaom na pari uz neprestano mešanje. Treba potpuno rastopiti maslac i šećer. U tankom mlazu dodajte prethodno razmućeno jaje i mutite do zgušnjavanja. Kada dobijete kremastu masu gustine meda, sklonite sa vatre.

Na mašini za mlevenje oraha sameljite keks, orahe i suvo groždje.

Krem dodajte u smesu keksa, oraha i suvog grožđa, a zatim dodajte i kokosovo brašno. Sve promešajte kašikom.

U malom kvadratnom plehu stavite na dno prozračnu foliju i neka krajevi vire preko ivica pleha. Sipajte smesu i rasporedite je na jednaku debljinu ravnajući površinu kašikom.

Ostavite pleh u frižider za 30 minuta da se masa stegne.

Za to vreme možete napraviti fil:
Mikserom lagano razmutite slatku pavlaku. Maslac zajedno sa šećerom u prahu mutite u drugoj posudi. U ovu posudu dodajte kašiku po kašiku razmućenu slatku pavlaku. Zatim dodajte i vanila krem u prahu i na kraju postepeno sveže mleko. Sve se mikserom umuti u penastu masu.

Koru prelijte ovim kremom i ponovo vratite u frižider.

Za čokoladni krem:
Pravite ganaš na sledeći način: u posudu koji postavite iznad lonca sa kipućom vodom (kuvanje na pari), smrvite čokoladu i rastopite je. U čokoladu ulijte slatku pavlaku i sveže mleko. Mešajte dok se ne formira veoma glatka smesa. Sklonite sa vatre i kada se malo prohladi, ali ne previše, jer smesa mora da bude tečna, njome zalijte kolač. Poravnajte popvršinu, a možete viljuškom napraviti talasastu dekoraciju.

Ponovo vraćate kolač u frižider da se ohladi još 30-40 minuta.

Pre serviranja, možete izvaditi kolač iz pleha uz pomoć providne folije, koju kasnije uklonite.

Kolač režemo na štangle. Kako prilikom rezanja ne bi dolazilo do pucanja čokoladnog preliva nož pre rezanja ugrejte – najbolje u vreloj vodi.

Malo pre serviranja, šnite Nanejmo kolača ostavite na sobnoj temperaturi. Na taj način, kolač postane mekan i prijatniji je za jelo.

Dekorišite po želji.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti