Način pripreme
Stavite obe vrste mlevenog mesa u posudu. Sklonite koricu na 2 kriške starog hleba, iskidajte na komade u posudi i zalijte ga mlekom. Ostavite da se nakvasi.
Sitno naseckajte i propržite ga na maslinovom ulju, koliko da omekša, sklonite ga sa tiganja i ostavite u tanjiru da se ohladi.
Dodajte začine, jaje, luk i natopljeni hleb u mleveno meso. Rukama dobro umesite i napravite male ćufte. Veličina je po vašoj želji, koliko ih sitnije napravite, toliko ćete više dobiti.
Stavite malo veći tiganj na ringlu, zagrejte i stavite maslac. Stavite ćufta i pržite ih da dobiju zlatastu boju, okrećući ih sa svih strana. Izvadite ih u tanjir sa kuhinjskim ubrusom da se ocede od masnoće.
Bez pranja tiganja, u istoj masnoći stavite maslac za sos, posolite brašnom i promešajte. Pržite jedan minut, dok brašno ne dobije braon boju, zatim sipajte bujon.
Promešajte tečnost varjačom, tako da se dobije homogena smesa I da nema grudvica od brašna. Stavite ćufta u sos i ostavite da se kuvaju oko 10 min. uz povremeno mešanje.
Na kraju dodajte pavlaku, promešajte opet da se sjedini sa sosom, ako je neophodno dodajte začine, malo soli i bibera i pospite peršunom. Kuvajte jos 2-3 min i sklonite da sa šporeta.
Poslužite ćufta prelivena sosom. Jelo je veoma ukusno, toplo vam ga preporučujem.
Komentari