Kozunak (milibrod) sa ušećerenim korama pomorandže

13/02/2017
Jelena Andonovod Jelena AndonovInovator / Autor
"Savršen kozunak! Cela kuća će vam mirisati na pomorandžu!"
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 383
  • Pregledi tokom meseca27
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • za kvasac
  • kvasac - 20 g
  • šećer - 1 kašika
  • brašno - 2 kašike
  • sveže mleko - 50 ml
  • za testo
  • brašno - 500 g
  • jaja - 3 kom.
  • sveže mleko - 100 ml
  • ulje - 50 ml
  • maslac - 50 ml
  • šećer - 150 g
  • sok od limuna - 1 kašičica
  • so - prstohvat
  • vanilin šećer
  • pomorandžine kore
  • kore pomorandže - 40 g
  • šećer - 4 supene kašike
  • za premazivanje
  • jaja - 1 kom.
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Da bi napravili milibrod-kozunak tokom celog procesa prostorija u kojoj se pravi treba da bude topla.

Za kvasac: mleko malo zagrejati pa u njega rastvoriti kvasac i šećer, dodati brašno i mešati dok se ne dobije glatka smesa, na kraju posuti malo brašnom i ostaviti da naraste 10-15 minuta na toplom. Za to vreme prosejati brašno i so i napraviti rupu. Zagrejati mleko i u njega rastvoriti šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Rastopiti kravlji maslac i dobro sjediniti sa uljem. Ulupati jaja sa pola masnoće.

Kada su svi delovi gotovi, započeti sa mešenjem testa na sledeći način: u rupu od brašna dodati umućena jaja sa polovinom masnoće, pa kvasac, početi sa mešenjem i postepeno dodavati smesu od mleka i šećera.

Mesiti dok se svo brašno ne upije, nakon toga dodati ostalu masnoću tako što ćete ruke utopiti u masnoću i mesiti dok testo ne upije masnoću i ponavljati ovo dok ne iskoristite svu masnoću i dok ne testu ne počnu da se pojavljuju balončići (meni je trebalo 20 minuta).

Testo prebaciti u posudu namazanu maslacem i ostaviti da naraste ne manje od jednog sata, na toplom. Za to vreme spremiti kore pomorandže. Oljuštiti ljuštilicom za krompir samo narandžasti deo kore i posle naseckati na sitnije parčiće. Staviti ih u šerpu i sipati jednu čašu vode, ostaviti da provri, i nakon toga da vri 2 - 3 minuta. Skinuti sa ringle i oprati hladnom vodom. Vratiti kore u šerpu, dodati šećer i 8 supenih kašika vode.

Ostaviti da se kuva oko 5 minuta na niskoj temperaturi, da ne bi zagorelo. Nakon toga procediti ostalu tečnost i ostavite kore da se u potpunosti ohlade. Ponovo mesiti naraslo testo, dodati kore pomorandže i podeliti na tri jednaka dela.

Od njih oblikovati dugačke fitilje, koji se pletu u pletenicu. U pleh prečnika 30 cm postaviti papir za pečenje. Nauljiti sredinu i postaviti vatrostalnu čašu, prebaciti upleteno testo i oblikovati venac. Ostaviti da naraste za još jedan sat, ne manje, na toplom. Narasli kozunak premazati umućenim jajem i posuti šećerom.

Peći u prethodno zagrejanoj peći na 180 stepeni dok ne bude gotov. Ne otvarati rernu prvih 20 minuta pečenja. Kada se kozunak ispeče, isključiti rernu i ostaviti kozunak unutra za još 15 - 20 min.

Napomena: Kozunak nije mnogo sladak, ali moj savet je da ne dodajete više šećera, jer postoji verovatnoća da ne naraste.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija