Grčka baklava sa filom

16/02/2017
Tanja Radmanovacod Tanja RadmanovacInovator / Autor
"Ko će poreći da su grčki recepti za baklave jedni od najboljih?"
Priprema15 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno55 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano5 191
  • Pregledi tokom meseca1428
  • Pregledi tokom desmice18
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • kore za pitu – 1 pakovanje
  • jaja – 4–6 komada
  • šećer – 1 šolja
  • brašno – 1 šolja
  • prašak za pecivo – 1 kesica
  • orasi – 1.5 šolja
  • maslac – 125 g
  • ulje – 1 šolja
  • za sirup
  • šećer – 2.5 šolje
  • voda – 5 šolja
  • vanilin šećer
  • kora limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Podelite kore na dva dela. Umutite jaja i šećer, tako da dobijete izdašan krem. Dodajte brašno i prašak sa pecivo, pa promešajte. Na kraju dodajte krupno mlevene orahe i promešajte špatulom.

U odgovarajuću tepsiju poređajte prvu polovinu kora. Svaku koru premažite maslacem, koji ste prethodno rastopili. Sipajte fil, pa zatim poređajte i drugu polovinu kora, koje ste takođe premazali rastopljenim maslacem. Oštrim nožem pažljivo isecite baklavu.

U dublji tiganj zagrejte ulje, pa njime prelijte baklavu i stavite da se peče 35 – 40 minuta na 180 stepeni. Ostavite je najmanje 4 sata da se hladi i ponovo je isecite. Spremite sirup od vode i šećera.

Kuvajte ga nekih 5–6 minuta, dodajte vanilin šećer, pa prelijte baklavu i služite je kad se dobro ohladi.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija