Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Grčka baklava sa filom

Grčka baklava sa filom

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3572k222
Grčka baklava sa filom
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 4
16/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
12
"Ko će poreći da su grčki recepti za baklave jedni od najboljih?"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • jaja - 4 - 6 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • orasi - 1.5 šolja
  • maslac - 125 g
  • ulje - 1 šolja
  • za sirup
  • šećer - 2.5 šolje
  • voda - 5 šolja
  • vanilin šećer
  • kora limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Podelite kore na dva dela. Umutite jaja i šećer, tako da dobijete izdašan krem. Dodajte brašno i prašak sa pecivo, pa promešajte. Na kraju dodajte krupno mlevene orahe i promešajte špatulom.

U odgovarajuću tepsiju poređajte prvu polovinu kora. Svaku koru premažite maslacem, koji ste prethodno rastopili. Sipajte fil, pa zatim poređajte i drugu polovinu kora, koje ste takođe premazali rastopljenim maslacem. Oštrim nožem pažljivo isecite baklavu.

U dublji tiganj zagrejte ulje, pa njime prelijte baklavu i stavite da se peče 35 – 40 minuta na 180 stepeni. Ostavite je najmanje 4 sata da se hladi i ponovo je isecite. Spremite sirup od vode i šećera.

Kuvajte ga nekih 5–6 minuta, dodajte vanilin šećer, pa prelijte baklavu i služite je kad se dobro ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: