Čokoladni kolači

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3572k222
Čokoladni kolači
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
19/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
15
"Znate li kako da spremite najukusnije čokoladne kolače? Evo našeg predloga."

Potrebni sastojci

  • za 3 kore
  • jaja - 6 kom.
  • šećer - 500 g
  • ulje - 1/2 šolje
  • sveže mleko - 1 šolja
  • brašno - 4 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kom.
  • koncentrat - 1 kašičice od pomorandže
  • vanila - 2 kom.
  • za krem
  • pavlaka - 300 ml mlečna
  • pavlaka - 200 g kisela
  • kondenzovano mleko - 100 ml
  • tečna čokolada - 200 g otopljene
  • banane - 2 kom.
  • za glazuru
  • voda - 240 ml
  • pavlaka - 260 ml tečne
  • šećer - 3 - 4 kašike
  • kakao - 100 g
  • želatin - 1 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

Potopite želatin u 50 ml hladne vode. Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele. Dodajte ulje, mleko i brašno prosejano sa praškom sa pecivo. Dodajte i aromu. Smesa se podeli na tri dela i peku se tri odvojene kore* na 180 stepeni /15-20 minuta svaka.

Mlečna pavlaka se umuti, dodajte joj kiselu pavlaku, mleko i čokoladu (otopljenu ali ne vrelu). Pažljivo pomešajte kako bi se svi sastojci sjedinili.

Stavite jednu koru u kalup za torte koji može da se otvara. Zalijte sokom iz kompota i namažite jednim delom krema. Poklopite drugom korom, ponovo sirup pa krem. Poređajte kolutiće banane i prekrijte trećom korom, sipajte sirup.

Premažite tankim slojem krema i stavite u frižider, dok spremate glazuru.

Stavite vodu, pavlaku i šećer da se zagreju na ringli. Nakon toga dodajte kakao i mešajte ne dozvoljavajući da provri, dok počne da se zgušnjava. Sklonite sa ringle i dodajte želatin. Pomešajte dobro i ostavite da se ohladi.

Prelijte kolače ohlađenom glazurom i vratite u frižider na nekoliko sati. Izvadite, sklonite obruč kalupa i isecite na kocke. Ukrasite po vašoj želji i ukusu.

*Kalup dužine 37 cm i širine 23 cm.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: