Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Domaća sarma sa mlevenim mesom i komadićima svinjetine

Domaća sarma sa mlevenim mesom i komadićima svinjetine

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2384k254
Domaća sarma sa mlevenim mesom i komadićima svinjetine
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 2
20/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
270 min.
Porcije
10
"Bugarin nije Bugarin ako u kući nema brendiranu flašu od viskija punjenu rakijom i kutiju od sladoleda punu sarmi. Neka vam je prijatno uz ove sarmice sa slaninom po starom bugarskom receptu."

Potrebni sastojci

  • svinjsko mleveno meso - 1 kg
  • pirinač - 1 kg
  • svinjsko meso - 0.5 kg
  • slanina - 1 parče marinirane
  • luk - jedna srednja glavica
  • biber
  • aleva paprika
  • čubar
  • so
  • sok od paradajza - 200 ml
  • kiseli kupus - spoljašnji listovi od dve glavice srednje veličine
  • ulje
  • ZA PRELIV
  • brašno - 4 supene kašike
  • ulje
  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 200 ml
  • jaja - 2 kom.
  • kiselo mleko - pola kofice
* merne jedinice

Način pripreme

U ulju upržiti sitno naseckan luk i pirinač (pirinač treba da postane staklen), nakon čega dodati sok od paradajza, mleveno meso i začine po ukusu, so prema slanosti kiselog kupusa, pa sve mešati dok se ne dobije homogena smesa i dok mleveno meso ne promeni boju. Nakon toga skloniti smesu sa vatre.

Svinjetinu i slaninu naseckati na sitne komadiće (ja ih seckam na ivice dužine oko 3 cm). Pažljivo skinuti listove kupusa i, u zavisnosti od njihove veličine i željene veličine sarmi, rezati ih na dva ili tri dela.

Od tako pripremljenih sastojaka oblikovati sarme srednje veličine, ređati ih bez razmaka u duboku posudu (šerpu), na čije dno staviti sloj od krupno nasečenog kupusa (unutrašnjeg dela korišćenih glavica) oko centimetra debljine.

Nakon punjenja šerpe, sve pritisnuti porcelanskim tanjirom, preliti čorbom od kiselog kupusa koja je razređena vodom, pa postaviti na ringlu da se kuva na tihoj vatri oko 2.5 sati.

Preliv:

Upržiti brašno do zlatne boje, dodati mleko i bujon, pa mešati neprestano dok se ne dobije homogena smesa. Kuvati dok se ne dobije željena gustina, nakon čega napraviti zapršku od jaja i kiselog mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: