Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Običan milibrod (kozunak)

Običan milibrod (kozunak)

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k231
Običan milibrod (kozunak)
Fotografije: Elitsa
1 / 8
20/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
2
"Možda je ovaj kozunak običan, ali je tako neobično ukusan, da neće ni mrvica ostati od njega."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 5 kom.
  • šećer - 1 - 1/2 šolje
  • mast - 1 šolja svinjske masti
  • kvasac - 1 kockica
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 1.2 kg
  • limunov šećer - 1 kesica
  • esencija - rum po želji
  • vanilin šećer - 1 - 2
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja sa šećerom umutiti u penu. Kvasac ostaviti sa toplim mlekom, malo šećeri i brašnom da naraste. Brašno prosejati i dodati od mlečne smese, nakon toga rastopljenu mast, kvasac i ponovo mlečnu smesu i tako ređati, uz mešanje kašikom, dok se ne zgusne.

Početi sa mešenjem rukama, dok počnu da se formiraju mehuri, što znači da je testo gotovo. Ne treba da se lepi za ruke, pa zato treba dodavati brašno, dok se ne dobije glatko testo sa mehurima.

Udariti ga o kuhinjsku radnu površinu 30-40 puta, staviti ga u posudu i pokriti folijom. Prostorija u kojoj će testo da naraste treba da bude temperature oko 25 stepeni, da bi testo lepo naraslo.

Kada je gotovo, testo podeliti na nekoliko loptica, u zavisnosti od toga koliko veliki kozunak želimo. Svaku lopticu oblikovati u fitilj i po tri fitilja plesti u pletenicu.

Svaku pletenicu uviti u obliku puža i staviti u dubok nauljen pleh. Pokriti folijom i ponovo ostaviti da naraste.

Kada udvostruči svoj obim, kozunak premazati umućenim žumancem, mlekom i uljem. Obilno posuti kristal šećerom i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: