Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Slatka pogača za prve korake

Slatka pogača za prve korake

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2384k254
Slatka pogača za prve korake
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 19
23/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
16
"Bugarska tradicija nalaže da se svečano zabeleže prvi koraci u životu jednog čoveka, pa se u tu čast sprema ukusna pogača!"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1/2 kockice
  • jaja - 2 kom.
  • sveže mleko - 400 ml
  • šećer - 3 - 4 kašike
  • so - 1/2 kašičice
  • ulje - 3 supene kašike
  • brašno - 900 - 1000 g
  • maslac - 100 g
  • ZA PREMAZIVANJE
  • žumanac - 1 kom.
  • mleko - 2 kašike
  • ulje - 1 kašika
  • susam
  • seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac aktivirati u toplom mleku sa 1 kašikom šećera i jednom kašikom brašna.

Prosejati brašno, dodati ostale sastojke, pa umesiti testo i ostaviti ga prekriveno krpom na toplom da naraste za oko 30 minuta.

Kada udvostruči svoj obim, podeliti ga na 5 lopti i ostaviti malo testa za dekoraciju. Četiri lopte razviti oklagijom u koru veličine pleha, prvu mazati maslacem i drugu staviti preko nje.

Ponovo namazati i drugu, postaviti treću i na kraju četvrtu. Naseći na 8 trouglova (početi od centra, ali ne seći do kraja).

Trougle uviti ne sledeći način: vrh jednog trougla nalepiti na dalju ivicu drugog trougla, pa podvući ispod pogače. Od druge lopte testa oblikovati oblu pljosnatu pogaču i postaviti je u sredinu.

Od testa ostavljenog za dekoraciju razviti malu koru i iseći stopala, koja su prethodno nacrtana na tvrdom papiru i isečena.

Pače i zec su isečeni modlama. Tako nasečena stopala postaviti u sredinu pogače. Ostaviti pogaču da naraste za oko 40 minuta, a posle je premazati žumancem, mlekom i uljem.

Posuti susamom i semenom maka. Peći na 160 stepeni u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Kada se malo ohladi, gotovu pogaču namazati maslacem i medom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: