Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Španski hleb sa zelenim i crnim maslinama

Španski hleb sa zelenim i crnim maslinama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Španski hleb sa zelenim i crnim maslinama
Fotografije: marcheva14
1 / 3
23/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
1
"Po mirisu koji stiže iz kuhinje ćete odmah shvatiti da danas pripremamo španski hleb sa maslinama."

Potrebni sastojci

  • masline - 100 g naseckanih (zelene bez koštice)
  • masline - 100 g naseckanih (crne bez koštice)
  • brašno - 500 g belog brašna
  • so - 1 kašičica
  • beli luk - 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • ruzmarin - 1 kašičica suvog ruzmarina
  • čili - 1 1/2 kašičice pahuljica
  • majčina dušica - prstohvat
  • voda - 360 ml vode sobne temperature
  • kvasac - 2 1/2 kvasca u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 240 stepeni; lonac od livenog gvožđa; radi se kašikom, može i mikserom sa debljim mešalicama.

U posudu od miksera dodati brašno, so, beli luk u prahu, ruzmarin, čili i majčina dušica. Kvasac prethodno rastvoriti u 120 ml vode i dodati u suvu smesu, promešati debelim mešalicama i dodati i drugi deo vode.

Umesiti testo dok se sastojci sjedine, pa dodati i masline. Ponovo mešati dok se masline ne izmešaju, testo izvaditi i staviti u posudu namazanu sa malo maslaca da naraste, a odozgo ga politi sa malo maslinovog ulja. Pokriti folijom i ostaviti 1 - 1.5h.

Kada testo naraste, izvaditi ga i postaviti na radnu površinu posutu brašnom, odozgo isto posuti brašnom jer je testo veoma lepljivo, ne mesiti, već uvijati blago u rolnu nabrašnjenim dlanovima, oblikovati loptu i postaviti je preko krpe koja je posuta kukuruznim brašnom. Pokriti i ostaviti da naraste oko 40 minuta. Testo će udvostručiti svoj obim.

U međuvremenu rernu ugrejati zajedno sa loncem sa poklopcem na 230 - 240 stepeni oko 30 minuta. Nakon što testo naraste, postaviti ga u zagrejan lonac, kada se postavlja u lonac čuće se pištanje, pojaviće se mehuri koje treba brzo skinuti rukom, postaviti poklopac i peći na 230 stepeni oko 30 minuta. Nakon toga peći na 200 stepeni 15 - 20 minuta bez poklopca.

Kada je hleb gotov, postavlja se na rešetku i može da se seče tek nakon 2 sata, kada se u potpunosti ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: