Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Neverovatan domaći kozunak (milibrot)

Neverovatan domaći kozunak (milibrot)

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
575311430
Neverovatan domaći kozunak (milibrot)1 / 2
05/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
1
"Ovaj vazdušasti kozunak će vas ostaviti bez reči. Nama je pošla voda na usta samo dok smo gledali slike Uverite se sami!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada ( odvojte jedno žumance za premazivanje)
  • kisela pavlaka - 200 g
  • šećer - 300 g
  • maslac - 50 g
  • so - prstohvat
  • kvasac - 20 g kocka
  • kora pomorandže - od 1 pomoranže
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • aroma rum
  • sveže mleko - 150 ml toplog
  • brašno - oko 800 - 1000 g
  • so - prstohvat
  • suvo grožđe - može i ratluk, po želji
  • bademi - seckani, za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Svi sastojci treba da su prethodno bili na sobnoj temperaturi.

Kako biste aktivirali kvasac, prvo malo zagrejte 50 ml mleka i onda ubacite kvasac, 1 kašiku šećera i 1 kašiku brašna, pa mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Neka tako odstoji, a za to vreme prosejte brašno u veliku posudu i pomešajte sa šećerom.

Napravite udubljenje, pa u njega sipajte jaja, koja ste blago umutili viljuškom, kiselu pavlaku, prstohvat soli, koru pomorandže, aromu ruma, mleko, otopljeni maslac i na kraju aktivirani kvasac. Zamesite meko testo koje se ne lepi.

Testo stavite u nauljanu posudu, pokrijte krpom i neka stoji tako dok troduplo ne naraste.

Kad dovoljno naraste, testo je lakše oblikovati.

Posudu za pečenje nauljajte, dobro posipajte brašnom i stavite testo u nju. Moja je bila 26 cm. Sačekajte da testo ponovo naraste. Možete ga staviti i u rernu na 50 stepeni.

Kada naraste duplo, testo premažite žumancetom koje ste odvojili i posipajte šećerom i bademima.

Rernu zagrejte na 160 stepeni i pecite kozunak dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: