Brza baklava

07/03/2017
"Nedostatak iskustva u kuhinji nije razlog da ne spremite ukusnu baklavu. Pouzdajte se u naše iskustvo!"
Priprema20 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno70 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano5 369
  • Pregledi tokom meseca305
  • Pregledi tokom desmice8
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za sirup
  • šećer - 1 kg
  • voda - 1 l
  • vanila - 2 komada
  • mandarine - 1 komad
  • za baklavu
  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • mleveni orasi - 2 šolje
  • pšenični griz - 1 šolja
  • maslac - 150 gr
  • ulje - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite šećerni sirup, tako što ćete u posudu da stavite vodu sa šećerom, sokom i korom od jedne mandarine i vanilu. Ostavite na ringli da vri na srednjoj temperatura do dobijanja gustog šećernog sirupa.

Ostavite na hladno da se prohladi. Baklave napravite u namazanoj uljem posudi za pečenje, prečnika 30 cm. Uzmite pet kora stavite ih na dno posude i savijte ivice, pospite sa delom oraha i 2 kašike griza.

Odozgo naređajte još pet kora, pa opet orahe i griz i tako do kraja, tako da bi trebalo da se raspodele orasi i griz za bar tri reda.
Rastopite puter, isecite baklavu na romboide i prelijte je vrelim maslacem.

Zagrejte rernu na 160-170 stepeni i stavite da se peče oko 50 minuta ili dok ne dobije zlatno-braon boju. Izvadite je iz rerne i prelijte hladnim šećernim sirupom.

Kad se ohladi, ostavite je u frižideru bar 12 sati da dobro upije sirup.
slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija