Zapečena kuvana jaja sa maslacem (Tereyaglı Yumurta Kapama)

09/03/2017
Tanja Radmanovacod Tanja RadmanovacInovator / Autor
"Tradicionalno tursko jelo koje vam od sveg srca preporučujemo. Ukusno i sa raznim začinima, jelo sa jajima koje ćete teško zaboraviti!"
Priprema5 min.
Kuvanje6 min.
Ukupno11 min.
Porcije2
Skuvao je+1 Poeni
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano168
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting5 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • sirće - 1 kašičica
  • maslac - 35 g
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • aleva paprika - 2 prstohvata
  • ljuta aleva paprika - prstohvat tucane
  • origano - prstohvat
  • biber
  • so
  • peršun - nekoliko listića
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja dobro operite pod mlazom vode i stavite ih da se kuvaju sa malo soli i sirćeta. Neka se kuvaju 5 minuta, pa ih izvadite iz vruće vode i stavite u hladnu, kako bi se proces kuvanja prekinuo. So i sirće koje ste stavili pomažu da se jaja lakše oljušte. Oljuštite jaja i uzdužno ih isecite na pola.

Keramički ili teflonski tiganj zagrejte, pa stavite maslac da se otopi zajedno sa maslinovim uljem. Umesto maslinovog ulja možete koristiti i suncokretovo, jer je ulje potrebno kako maslac ne bi zagoreo.

Kad se ulje zagreje, smanjite vatru na umerenu temperaturu i stavite u tiganj polovine jaja sa žumancetom okrenutim nagore. Propržite dok ne dobiju zlatastu boju, pa okrenite, tako da belance bude okrenuto nagore. Pržite tako neki minut. Ja sam ih malo prepržila, zato pazite da ih ne pržite više od minut.

Nekoliko sekundi pre nego što sklonite jaja sa vatre, posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i prstohvat origana.

Sklonite sa ringle i poslužite jaja prelivena aromatičnim maslacem. Posipajte preko listiće peršuna i uživajte u ukusu.

slični recepti ovde

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija