Lagana domaća čokoladna torta

09/03/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3669
"Vreme je za jedno pravo domaće čokoladno iskušenje s mnogo krema, malo kafe i ruma."
Priprema30 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno90 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano5 331
  • Pregledi tokom meseca169
  • Pregledi tokom desmice21
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 180 g
  • šećer - 150 g
  • braon šećer - 125 g
  • kakao - 60 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica + 1/4 kašičice
  • prašak za pecivo - 1 kašičica + 1/4 kašičice
  • so - prstohvat
  • jaja - 2 komada na sobnoj temperaturi
  • gust kefir - 140 ml
  • ulje - 75 ml
  • kafa - 140 ml vruće crne ili espreso
  • rum - po želji, za prskanje kora
  • za krem
  • slatka pavlaka - 350 - 400 ml
  • crna čokolada - 350 g
  • jaja - 3 žumanca i 3 belanca
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte prvo rernu na 180 stepeni. U veliku posudu prosejte brašno i izmešajte ga sa dve vrste šećera, kakaom, sodom, praškom za pecivo i solju. U drugu posudu umutite jaja, ulje i kefir i umešajte dobro u suvu smesu. Na kraju dolijte vrelu kafu i mešajte dok sve ne postane homogeno.

Smesa za koru treba da je tečnija nego obično, što će učiniti kore torte sočnim i mekim. Sipajte je u posudu za pečenje (20 cm) sa visokim zidovima, namazanu i posutu kakaom.

Stavite da se peče oko 45 minuta i na kraju proverite sa čačkalicom da li je gotovo. Ako nemate visoku posudu, pecite smesu iz tri puta, jer se podigne i kora bude dosta visoka. Ohladite gotovu koru i isecite na tri jednaka dela.

Za krem zagrejte pavlaku na vodenoj pari i dodajte izmrvljenu čokoladu. Mešajte dok se ne homogenizuje. Skinite s ringle i ohladite smesu za nekoliko minuta dok je mešate. Umutite žumance takođe na vodenoj pari, ali posuda ne treba da dopire do vode da se ne bi skuvali.

Nakon toga uz neprekidno mešanje dodajte ih u čokoladnu smesu. Stavite je u frižider, dok se ne stegne, na oko 1 sat. Poslednji korak je pažljivo da pomešate sa prethodno napravljenim snegom od belanaca, dodajući ga u porcijama. Ponovo stavite krem u frižider na 40-45 minuta.

Sa tako pripremljenim kremom zalepite kore, a po želji možete da naprskate svaku koru sa malo ruma. Odozgo namažite obilno celu tortu s kremom, špricem napravite ruže po želji i ukrasite jagodama ili drugim voćem. Ostavite da odstoji bar dva sata pre nego što je servirate.
slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti