Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba sa lopticama od mesa»Supa sa lopticama od mesa za poznavaoce

Supa sa lopticama od mesa za poznavaoce

Elena DimitrovaElena Dimitrova
Početnik
915
10/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Supa sa mesnim lopticama nije obična supa, već stanje duha, kako bi rekli kulinarski kritičari"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 250 g
  • pirinač - 1 - 2 kašike (po želji)
  • peršun - 1/2 veze
  • šargarepa - 1 kom., srednja
  • krompir - 3 komada, srednji
  • fida - 1 gnjezdo
  • paprika - 1 komad crvene
  • celer - 2 stabljike sa listovima
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 3 pune kašike, gušće
  • luk - 1 srednja glavica
  • ulje
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi zagrejte masnoću i izdinstajte luk na srednjoj temperaturi. Dodajte najpre iseckanu šargarepu, a zatim i iseckanu papriku. Dinstajte u poklopljenoj šerpi, dok svi sastojci ne omekšaju. Posle toga dodajte sitno naseckani krompir. Stavite i iseckane grančice celera. Promešajte i sipajte oko 2 litra vode. Ostavite smesu da provri, a za to vreme napravite kuglice od mesa.

U meso dodajte začine i polovinu peršuna i umesite ga. Ostavite na hladnom da se malo stegne. Kada supa provri, napravite loptice i spuštajte ih jednu po jednu. Kada isplivaju na površinu, loptice su skuvane. Tada dodajte fidu. Začinite po ukusu i ostavite da se kuva na tihoj vatri još petnaestak minuta.

U međuvremenu pripremite mlečnu zapršku. Umutite jaja sa kiselim mlekom. Zahvatite kutlačom malo supe, i čim se malo ohladi, dodajte u jaja u tankom mlazu, energično mešajući.

Posle toga na kratko sklonite šerpu sa vatre, dodajte mlečnu zapršku, uz neprestano mešanje. Vratite na ringlu i ponovo promešajte. Služite sa iseckanim peršunom i limunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: