Rakija od šljiva

14/03/2017
Jelena Andonov
odJelena AndonovInovator86511
"Neoprostivo je trošiti šljive za pekmez, kada od njih možete napraviti ovako aromatičnu rakiju od šljiva!"
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano148
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • plava šljiva
  • šečer - u odnosu 1:3 sa vodom
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Izabrati zrele plave šljive. Najbolje je prethodno očistiti koštice i plod napraviti na kašu.

Voće sipati u veliki odgovarajući sud. Nakon 3-4 dana dodati šećer rastvoren u vodi (25 stepeni) u odnocu šećer: voda 1:3(4). Ako se dodaje 20 kg šećera, dodati 60 l vode. Mešati dok se u potpunosti ne rastvori i dodati u kašu od voća.

Tako primpremljen materijal se meša 3-4 puta na dan - koliko češće, toliko bolje. Nakon 14-tak dana proces fermentacije bi trebalo da bude završen i smesa bi trebalo da bude bistra odozgo, ali to zavisi od temperature, kvaliteta šećera i učestalosti mešanja. Bure ne zatvarati dok traje fermentacija. Najbolje je izmeriti šećer merilicom za šećer, koja treba da pokazuje 17-18%. Ako je procenat veći - dodati vodu, ako je manji - dodati šećer.

U nekim krajevima se dodaje i malo sirćeta (1 flaša na bure) ili limuntus, ukoliko su šljive mnogo prezrele. Do gornje ivice posude i materijala u njemu rastojanje treba da bude makar oko 30 cm u vreme fermentacije.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija