Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Bušeni kolač sa kremom

Bušeni kolač sa kremom

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Bušeni kolač sa kremom
Fotografije: Zlatina Jelyazkova
2 / 11
15/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"U srcu, frižideru i na stolu, uvek postoji mesto za ovaj raskošni bušeni kolač sa kremom"

Potrebni sastojci

  • za kolač
  • brašno - 1 i 1/2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 1/3 šolje
  • prašak za pecivo - 15 g
  • vanila - 1 kesica
  • kakao - 2 kašike
  • ulje - 1/2 šolje
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • maslac - 50 g
  • žumance - 3 komada
  • šećer - 1 šoljica
  • skrob - 3 kašike, ravne, kukuruzni
  • brašno - 2 kašike, ravne
  • vanila - 2 kesice
  • za posipanje
  • čokolada - 100 g, mlečna
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete kremastu masu, dodajte ulje i mleko u tankom mlazu.

Prosejte brašno, kakao, vanilu i prašak za pecivo.

Sipajte smesu od jaja u brašno i ostale suve sastojke. Promešajte da dobijete homogenu smesu.

Premažite tavu sa malo ulja i pospite je brašnom, sipajte smesu i stavite u rernu.

Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite kolač oko 40 minuta dok čačkalica kojom proverevate ne bude suva. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Za to vreme napravite krem, tako što u posudi umutite jaja sa šećerom do kremaste mase, dodajte brašno i skrob u promešajte dok ne dobijete masu sličnu kaši.

Lagano ugrejte mleko i pažljivo ga sipajte u umućena jaja, promešajte. Sipajte ovu smesu u šerpu i stavite na vatru. Zagrejte i pustite da provri, a čim provri, smesa će početi da se zgušnjava. Morate da mešate energično i neprekidno, dok ne dobijete gust krem. Isključite vatru, stavite maslac i dodajte vanilu. Promešajte i ostavite krem da se ohladi.

Uzmite malu čašicu za rakiju ili mali prsten. Uz pomoć čašice napravite rupe u kolaču sa rastojanjem između rupa, izvadite sadržaj rupa u sklonite ga.

Odvojene delove kore ostavite po strani, a rupe popunite kremom. Preostali krem prelijte preko kolača i izravnajte. Odvojene delove izmrvite preko krema i narendajte čokoladu.

Ostavite kolač nekoliko sati da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: