Domaća torta Napoleon

15/03/2017
Toni Aleksov
odToni AleksovDžedaj1555
"Ova torta je ambiciozna skoro kao i imperator po kome je dobila ime - neverovatan ukus u samo jednom, jedinom parčetu "
Priprema40 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno70 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano10 250
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom desmice4
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • testo za kore
  • jaja - 2 komada
  • margarin - 400 g
  • voda - 150 ml
  • brašno - 750 g
  • konjak - 3 kašike
  • sirće - 1 kašika
  • so - prstohvat
  • za krem
  • sveže mleko - 1, 5 l
  • žumanca - 7 komada
  • šećer - 360 g
  • vanila - 3 kesice
  • brašno - 100 g
  • maslac - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite jaja i dodajte vodu, konjak, so i sirće.

Odvojeno prosejte brašno i dodajte smesu od jaja i nasečene komade margarina, umesite meko testo, koje se ne lepi za prste, a ako je potrebno dodajte brašno. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižider na dva sata.

Za to vreme napravite krem za Napoleon tortu. Odvojite 300 ml hladnog mleka, a ostatak skuvajte u šerpi. U drugu metalnu posudu, umutite žumence sa šećerom, dodajte brašno i neprestano mešajući sipajte u tankom mlazu hladno mleko, dok ne dobijete glatku smesu.

Stavite posudu na slabu vatru i uz pomoć kutlače sipajte vruće mleko neprestano mešajući , dok se krem ne zgusne i onda ga skinite sa vatre. Dodajte vanilu i maslac nasečen na komade i mešajte dok se maslac ne rastopi. Umotajte krem providnom folijom i ostavite ga da se potpuno ohladi.

Za kore, podelite testo na 12 jednakih delova i napravite loptice. Na papiru za pečenje oklagijom razvucite veoma tanke kore, koje tanjirom isečete u okruglu formu. Krugove i isečene komade - viškove testa pecite u umereno zagrejanoj rerni. Ovaj postupak ponovite za svih 12 loptica.

Odvojite ispečene viškove testa i izmrvite ih oklagijom na papiru za pečenje. Oni će vam biti potrebni za posipanje torte.

Sklopite tortu, tako što ređate koru pa krem i na kraju završite kremom. Premažite kremom sklopljenu tortu i sa strane. Pospite tortu obilno smrvljenim ostatcima testa sa svih strana.

Ostavite tortu u frižider da odstoji najmanje 12 sati.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti