Dinstani zec iz rerne

GalyaGalya
Početnik
12
Dinstani zec iz rerne
Fotografije: Mincho
3 / 4
16/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
6
"Za pripremu zeca nije potrebno samo uveće, već i strpljenje! Ali budite sigurni da se čekanje isplati!"

Potrebni sastojci

  • zec - 1 komad + iznutrice zeca
  • luk - 4 glavice
  • šargarepa - 4 - 5 komada
  • pirinač - 1 šolja
  • slanina - 3 - 4 trake
  • so - 1 kašika, ravna
  • origano - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • nana - 1 kašičica
  • majoran - 1 kašičica
  • ruzmarin - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Zeca operite u hladnoj vodi. Luk i šargarepu sitno iseckajte i propržite u prethodno zagrejanom ulju dok ne dobiju karamel boju. Dodajte sitno iseckane iznutrice, /džigericu i srce/, pa postepeno dodajte i opran pirinač. Kad se sve prprži, sipajte 1 šolju tople vode. Sve dobro promešajte. Dodajte sitno iseckanu slaninu, pa na kraju začinite.

U vatrostalnu ili keramičku posudu sa poklopcem isipajte deo iznutrica (da posluži kao podloga za zeca). Zeca napunite i zašijte. Napravite proreze na zecu - obično se prave na batacima, gde stavljate piment, beli luk i traku slanine.

Uljem, alevom paprikom i solju dobro premažite zeca sa svih strana. Stavite ga u keramičku posudu i poklopite. Rernu nemojte prethodno grejati (da posuda ne pukne) i pecite zeca na 220 stepeni. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180, a nakon 30 minuta na 160 stepeni. Pecite 2 sata dok zec ne bude gotov.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: